Život
12.02.2024. 19:05
Beta

Korisna aplikacija

Građani Niša korake pretvaraju u drveće

Sadnja drveća, drvo, saditi,
Izvor: Shutterstock

Za samo tri meseca aplikaciju "Siti end mi" (City&me), koju je osmislila i plasirala istoimena niška start-ap firma sa ciljem da podstakne aktivizam građana, besplatno je preuzelo iz "Gugl plej" prodavnica i instaliralo na svoje telefone 12.000 ljudi.

Direktor firme "Siti end mi" Branko Krsmanović istakao je da je osnovna ideja aplikacije da se aktivnosti građana poput hodanja, reciklaže i vožnje bicikala nagrađuju na različite načine – sadnjom drveća ili popustima za različite proizvode i usluge.

"Nakon 100 prepešačenih kilometara ili pređenih biciklom, dobija se jedan token koji građani mogu da koriste kod naših lokalnih partnera za različite namene, za kupovinu karte za pozorište, ručak u izabranom restoranu, za popust na osiguranje, popust za autobusku kartu, dobijanje majice, sadnju stabla i različite druge namene", objasnio je Krsmanović.

Prema njegovim rečima, građani Niša koji su instalirali aplikaciju "Siti end mi" najviše su opredeljivali da tokene iskoriste za sadnju stabala, za kupovinu karata za pozorište i bioskop.

"Oni koji se opredele da token iskoriste za kupovinu i sadnju stabla, posredstvom aplikacije mogu da vide gde se nalazi njihovo drvo. Personalizovana stabla sade radnici JKP 'Mediana' i 'Srbijašuma' i mi se uklapamo u njihov plan sadnje", izjavio je Krsmanović.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by City&Me (@cityandmeapp)

On je kazao da svo drveće ispred tržnog centra "Delta planet" ima imena građana koji su ispešačili ili prešli 100 kilometara biciklom, a personalizovanog drveća ima i u delu parka na Trgu kralja Aleksandra i na dve lokacije u naselju Durlan.

Personalizovanog drveća, dodao je Krsmanović ima i na lokaciji u blizini manastira selu Lipovac kod Aleksinca.

"Građani koji dobijaju token mogu i da ga doniraju, a trenutno je u toku akcija prikupljanja tokena za Udruženje za zaštitu životinja 'Zoo planet'. Kada sakupimo 500 tokena 'Zoo planet' će dobiti jednu tonu hrane za životinje", kazao je Krsmanović.

Prema njegovim rečima, putem aplikacije "Siti end mi" građani mogu da prijavljuju probleme na koje žele da ukažu nadležnim institucijama.

On je kazao da je želja firme "Siti end mi" da njihova istoimena aplikacija do kraja godine bude prisutna u svim većim gradovima u Srbiji, a zaključili su i distributerske ugovore za dve evropske zemlje, tako da će se proširiti i izvan granica Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve