Život
02.10.2021. 23:05
R.E.

Saveti

Greške koje, možda, pravite tokom treninga

trening, vežbanje, trbušnjaci
Izvor: Shutterstock

Postoji nekoliko grešaka koje su najučestalije među osobama koje žele da treninzi postanu sastavni deo njihovih života kako bi na taj način sačivali svoje zdravlje ali i bolje izgledali.

Kopiranje tuđeg načina ishrane

Možda na internetu gledate kako se hrane fitnes modeli i radite to isto. Ali, posle nekog vremena shvatite da i dalje ne gubite kilograme? Tada znate da nešto treba da promenite.

Ako jedete kao fitnes model, to ne znači da ćete tako izgledati. Oni možda jedu tačno ono što je potrebno njihovom organizmu i tako ostvaruje svoje fitnes ciljeve, ali to ne mora da važi i za vas. Zato je najbolje da se posavetujete sa nutricionistom koji će vam dati smernice samo za vas. 

Previše ambiciozni ciljevi

Vežbate svakog dana po dva sata, povećavate težinu tegova, produžavate vreme trajanja treninga... na kraju, posle dva meseca, istrošeni ste i bez očekivanih rezultata.  

Razmislite koji pristup će vam najverovatnije dati bolje rezultate: 1) dvosatno vežbanje visokog intenziteta šest puta nedeljno koje će vas potpuno istrošiti nakon 3 nedelje ili 2) 45-minutno vežbanje umerenog intenziteta 3 puta nedeljno kojeg možete da se pridržavate? Ovo drugo, naravno. Dajte sebi vremena da ostvarite fitnes ciljeve. Vaše telo, a i budući vi, će vam biti jako zahvalni.

Shvatanje fitnesa kao kratkoročnog cilja

Nakon što ostvarite kratkoročni fitnes cilj, poput primećivanja trbušnjaka, prestajete da vežbate. Promenite ugao gledanja na vreme – ne možete posmatrati fitnes kao korak koji treba preći. To je dugoročan put koji zahteva postojanost, vreme i trud, a i trbušnjaci će nestati već posle nekoliko neaktivnih nedelja. Zato se potrudite da postavite fitnes ciljeve na duže staze, da obarate lične rekorde.

Slepo praćenje fitnes rutina i planova vežbanja

Kako možete slepo pratiti ishranu fitnes modela, možete pratiti i njihovu rutinu vežbanja, ali time ne postižete apsolutno ništa. Jednostavno, ne postoje planovi vežbanja koji odgovaraju svima. Shvatite logiku iza programa vežbanja i upoznajte se sa detaljima pravljenja programa koji vama odgovara.

Ima mnogo posla, ali na kraju će se sve isplatiti, jer ćete znati sve što je potrebno da napravite održiv i efikasan plan vežbanja koji odgovara vašim fitnes planovima koji su stalno napredovali. Uložite par sati da naučite nešto što ćete raditi godinama.

Zanemarivanje vrednosti odgovarajućih fitnes instrukcija

"Ne treba mi trener, sve mogu da saznam na internetu”, možda kažete sami sebi. Prvi deo je tačan: nikome nije neophodan lični trener. Ali da li je koristan – da. Istina je da je čitanje o nečemu potpuno drugačije od znanja kako da to primenite u teretani. Zahvaljujući njemu, značajno ćete skratiti put ka realizaciji svojih fitnes ciljeva i kvalitetnije ćete vežbati.

Fitnes je maraton, a ne sprint. I budite sigurni da znate da cenite svaki korak na tom putu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve