Život
06.05.2021. 18:51
R. E. / Index.hr

Pčele će spasiti svet?

Holandski naučnici otkrili novi način za otkrivanje korone

Pčele
Izvor: EPA/ SEBASTIEN NOGIER

Holandski naučnici naučili su pčele, koje imaju dobar njuh, da otkrivaju uzorke zaražene Covid-19, a to bi dostignuće moglo da skrati postupak dobijanja rezultata na koronavirus na nekoliko sekundi.

Kako bi istrenirali pčele, naučnici u bioveterinarskoj istraživačkoj laboratoriju na Univerzitetu Wageningen nagrađivali su te insekte zaslađenom vodom nakon što bi im pokazali uzorke zaražene koronavirusom. Kad bi im pokazali nezaražene uzorke, pčele ne bi dobile ništa, piše agencija Rojters. 

Voditelj projekta Wim van der Poel, profesor virusologije koji je bio deo projekta, rekao je kako su uzete "normalne medonosne pčele" koje bi, kada su se navikle na takav sistem, isplazile svoj jezik da bi dobile nagradu, što je postao pokazatelj da je uzorak zaražen, piše Index, hr

Jeftina metoda

Dobijanje rezultata nakon testiranja na Covid-19 inače traje satima, a pčele zaražene uzorke otkriju odmah. Ta je metoda i jeftina pa može koristiti državama gde su testovi retki. 

Ipak, Dirk de Graaf, profesor koji proučava pčele i druge insekte na Univerzitetu u Ghentu u Belgiji, smatra kako ta tehnika neće u bliskoj budućnosti zameniti konvencionalne oblike testiranja na Covid-19.

Pčele
Izvor: EPA/SEBASTIEN NOGIER

"To je dobra ideja, ali ja bih radije sprovodio testove klasičnim dijagnostičkim alatima umesto medonosnim pčelama. Veliki sam obožavatelj pčela, ali radije bih ih koristio za druge svrhe nego za otkrivanje Covida-19", rekao je. 

Tehniku kojom insekti njuhom pronalaze spojeve je još devedesetih godina prošlog veka američko ministarstvo odbrane koristilo za pronalazak eksploziva, napomenuo je De Graaf. 

Moljci, pčele i ose korišćeni su "za sigurnosne svrhe, kako bi otkrivali eksplozive, ali i za medicinsku dijagnostiku".

O metodi iz Wageningena se za sada premalo zna da bi se govorilo o njenoj delotvornosti, smatra profesor iz Belgije, iako podržava opciju da pčele daju indiciju o zarazi kad PCR testovi nisu dostupni.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve