Život
12.11.2023. 22:35

Istraživanje

Koja je idealna temperatura u spavaćoj sobi?

spavanje
Izvor: Shutterstock

Američka nacionalna udruženja koja se bave kvalitetom spavanja otkrila su nove podatke.

Mnoge stvari mogu uticati na to koliko dobro spavamo, a jedna od najvažnijih svakako je temperatura u spavaćoj sobi. Često se može čuti da su niže temperature povoljnije za dobar i kvalitetan odmor pa i američka nacionalna udruženja koja se bave kvalitetom sna preporučuju da temperatura u sobi bude između 15 i 19° C, no prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Science of The Total Environment, tako niska temperatura možda nije dobra za svakoga

Ta studija kaže da starije odrasle osobe u pravilu bolje spavaju u nešto toplijem okruženju, tačnije dok je temperatura u sobi između 20 i 25° C, do čega su istraživači došli uz pomoć 50 učesnika starijih od 65 godina koji su tokom 12 meseci nosili monitore spavanja za praćenje trajanja i kvaliteta sna pri različitim temperaturama. Učesnici su praćeni ukupno 11.000 noći. 

"Mislim da su nalazi te studije, čak i uz tako mali uzorak, vredni pažnje", rekao je profesor kliničke psihologije pri bolnici u Pensilvaniji Fil German, dodavši ipak i da je za konačne zaključke potrebno provesti i studiju s većim uzorkom.

"Prema ovim rezultatima, kod starijih se odraslih osoba kvalitet sna poboljšava na nešto višim temperaturama, no bitno je i da smo svi različiti" - rekao je Amir Baniasadi, vodeći istraživač studije. I dok se neki od nas, kaže, na 25° C znoje, drugima je to idealna temperatura, prenosi Republika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve