Život
01.05.2021. 21:03
R. E.

Sam i bez obezbeđenja

Ideš Mostarskom petljom i sretneš... patrijarha

patrijarh Porfirije
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Razdaljinu od 9 kilometara umesto automobilom patrijarh Porfirije na Veliki petak je prešao pešačeći, bez pratnje, bez pompe.

Za mnoge je fotografija koja je u petak objavljena na društvenim mrežama, na kojoj se vidi kako Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pešači Mostarskom petljom, bila iznenađenje, ali ne i za one koji ga poznaju.

"To nije ništa novo već njegova praksa koju je stekao u Zagrebu i koju praktikuje i u Beogradu, kada god može", kaže za "Blic" sagovornik blizak Njegovoj svetosti.

Prema saznanju "Blica" on se tom prilikom uputio iz patrijaršijske rezidencije na Dedinju u Sabornu crkvu na iznošenje plastanice. Tako je razdaljinu od 9 km, umesto da pređe automobilom, prepešačio.

"Poglavar SPC na posao u Patrijaršiju dolazi bez službenog automobila, ali je sada zabeleženo i fotografijom pa je i javnost upoznata", kaže izvor iz Patrijaršije.

Ono što je još više iznenadilo od samog prizora Njegove svetosti kako pešači bilo je što je išao sam bez obezbeđenja, a za njega je iznenađenje što je situacija dobila toliki publicitet, kažu u Patrijaršiji.

O čitavoj situaciji počelo je da se priča nakon što je Vladimir Đurđević zabeležio fotografiju kada se vraćao, koju je podelio na svom Fejsbuku uz reči da je napravio kao "dokaz da ni u koga ne treba upirati prstom, a pri tom ne videti sebe", a koju su ljudi počeli masovno da dele i komentarišu na društvenim mrežama navodeći kako ih podsetila na patrijarha Pavla.

"Vraćam se sa posla, idem kući u Valjevo, tokom praznika. Prelazim Mostarsku petlju idem ka Prokopu, i tek što sam zakoračio sa jedne strane, sa druge vidim neko svešteno lice, u mantiji, neka “crna tačka” ide u suret meni. Nigde nikoga nema. I negde na pola tog “mosta” vidim da je u pitanju Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije", opisao je susret Vladimir.

"Zatražih blagoslov, popričah sa njim par minuta kao sa svakim drugim čovekom, ko je gde pošao i tu se raziđosmo, svako na svoju stranu. Fotografiju sam napravio kao dokaz, da ne treba upirati prstom u skupe aute, govoriti da li oni poste il ne poste, da li su grešni ili nisu, a pri tom ne videti sebe. I eto, naš Patrijarh, na ovaj veliki praznik, u sred belog dana, na mestu gde i pešaci retko šetaju, u mantiji, bez pratnje i pompe i “skupih auta”, vraća se sa službe pešaka u patrijaršiju", napisao je Đurđević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve