Život
13.09.2021. 18:21
Tanjug

Izvor informisanja

Influenseri i društvene mreže osnovni medijski kanal mladima

Društvene mreže
Izvor: Shutterstock

Dve trećine građana Srbije koristi društvene mreže kao primarni izvor informisanja o političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima, rezultati su istraživanja o medijskoj i digitalnoj pismenosti u našoj zemlji.

Za generaciju "Z", odnosno mlade od 12 do 24 godine, influenseri su najvažniji medijski kanal kroz koji dobijaju informacije ključne za donošenje svakodnevnih odluka, pokazuje istraživanje koje je uradio CeSID za program Nova pismenost, uz podršku Americke agencije za medJunarodni razvoj USAID.

Na osnovu tih podataka osnovana je Influens akademija koja je okupila 13 influensera, sa oko dva miliona pratilaca na platformama Instagram i Tiktok, sa ciljem da razviju veštine kritičkog promišljanja medijskih sadržaja, kako bi na odgovoran način kreirali poruke kojima su njihovi pratioci izloženi.

"Ideja je da influenseri razumeju da su oni nova vrsta veoma praćenih medija i da imaju presudan uticaj na čitavu generaciju mladih ljudi u Srbiji kojima su glavni medijski kanal za informisanje o aktuelnim dešavanjima," izjavila je menadzerka projekta Vanja Banković, navedeno je u saopštenju.

Instagram
Izvor: Shutterstock

Iako tržište influensera nije još uvek dovoljno regulisano, polaznik Akademije Aleksa Todorović ističe da shvata važnost samoregulacije sadržaja kao vid odgovornosti prema društvu, i pre svega prema mladim ljudima koji prate influensere.

Projekat će uključiti niz teorijskih i praktičnih radionica, a stručni mentorski tim će tokom tri meseca polaznike upoznati sa pitanjima medijske i digitalne pismenosti, pojmom i funkcijom medija, odgovornim ponašanjem na internetu, te principima samoregulacije onlajn sadržaja.

Ovim povodom na jesen će biti održana regionalna konferencija, gde će učesnici programa imati priliku da se angažuju u drugim društveno odgovornim inicijativama i projektima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto Putina nema na Fejsu i Instagramu
vladimir putin, 2. 9. 2021.

Društvene mreže i vlast

02.09.2021. 20:05

Zašto Putina nema na Fejsu i Instagramu

Ruski predsednik Vladimir Putin nema vremena za društvene mreže i protiv je da bilo ko umesto njega upravlja njegovim nalozima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve