Život
17.11.2021. 15:08
Promo

Za prevremeno rođene bebe

Institut za neonatologiju dobio dva nova inkubatora

Beba, dete, natalitet
Izvor: Shutterstock

Svetski dan prevremeno rođenih beba obeležava se 17. novembra širom sveta. Tim povodom UNICEF je donirao dva inkubatora Institutu za neonatalogiju u Beogradu, našoj vodećoj instituciji za brigu o prevremeno rođenim bebama. Donaciju je UNICEF obezbedio iz sopstvenih sredstava.

"Briga o prevremeno rođenim bebama, kao najosetljivijim članovima našeg društva, dodatno je otežana u uslovima COVID-19 pandemije. UNICEF je bio sa nama od početka izbijanja krize, ne zaboravljajući da je posebno u ovim u okolnostima mnogim tek rođenim bebama svakodnevno potrebna pomoć zdravstvenog sistema. Upravo je UNICEF  davne 1948. godine opremio ovu ustanovu tada dostupnom opremom, čime ona  postaje pilot ustanova za lečenje prevremeno rođene dece. Daljim razvojem Institut zauzima lidersku poziciju u zemlji i regionu u oblasti lečenja prevremeno rođene dece. 

Posvećeni tim lekara i zdravstvenih radnika na Institutu se trudi da i u najtežim okolnostima osigura  primenu najviših standarda intenzivnog  lečenja i porodično orijentisane razvojne nege. Ovo uključuje i ishranu majčinim mlekom, prisustvo porodice i primenu najsavremenijih metoda koje su veoma važni stimulansi za pravilan rast i razvoj novorođenčeta i uspostavljanje emotivnog odnosa sa roditeljima, čija je uloga od prvog dana od neprocenjive važnosti. 

Mi smo zahvalni UNICEF-u što je brzo reagovao na naše povećane potrebe za dodatnim zbrinjavanjem ugrožene i preterminske novorođenčadi, posebno u uslovima pandemije. Inkubatori koje smo upravo dobili će nam značajno pomoći u lečenju i nezi ovih malih, najvulnerabilnijih pacijenata“, izjavila je prim. dr Milica Ranković-Janevski, direktorka Instituta.

UNICEF/Promo
Izvor: Promo

U Srbiji se svake godine rodi oko 65.000 dece, od kojih je 4.000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške.

UNICEF je krajem prošle godine, uz podršku Ministarstva zdravlja, pokrenuo kampanju "Tako mali da bi u srce stali", čiji je cilj dodatno opremanje jedinica za neonatalnu intenzivnu negu u Srbiji.

Od početka godine, uz podršku privatnog sektora i humanih pojedinaca, obezbeđena je  oprema za modernizaciju neonatalnih jedinica u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu u vrednosti od 24.163.788,65 dinara.

Isporučeno je osam inkubatora, četiri sistema za terapiju hipotermijom, dva reanimaciona stola, četiri fotelje "koža na kožu“, 18 infuzionih pumpi, pet aspiratora, četiri sistema za torakalnu drenažu, dva sistema za neinvanzivnu ventilaciju novorođenčadi i druga oprema.

"UNICEF i Institut za neonatologiju zajedno rade na tome da i specijalizovana medicinska oprema i podjednako značajne nemedicinske procedure, poput kontakta majke i bebe 'koža na kožu', ishrane humanim mlekom, učešća roditelja u brizi o detetu od prvog dana života, budu dostupne prevremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima. Rezultati ove saradnje vidljivi su i na odeljenjima intenzivne neonatalne nege u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, čiji Centar za neonatalogiju je danas, zahvaljujući našem partneru, kompaniji Delez Srbija, dobio aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi. Pandemija COVID-19 dodatno je naglasila potrebu za poboljšanjem uslova za zbrinjavanje prevremeno rođenih beba i UNICEF i predstavnici zdravstvenog sistema Republike Srbije će nastaviti da rade zajedno na stvaranju najboljih uslova za svako dete“, izjavila je zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji, Josi Ečeveri Burkhart.

Od 2017. godine, kada je UNICEF podržao opremanje jedinica za neonatalnu intenzivnu negu u Srbiji kako bi preveremeno rođena i bolesna novorođenčad dobila adekvatnu podršku da bi preživela i napredovala, UNICEF je uložio ukupno 61.463.023,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji.

Svetski dan prevremeno rođenih beba, pored Beograda, obeležen je u svim neonatalnim jedinicama u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu koji je dobio aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi koji spašava živote bebama koje su preživele nedostatak kiseonika prilikom porođaja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najmanja beba na svetu puštena iz bolnice
beba

Posle 13 meseci

09.08.2021. 11:10

Najmanja beba na svetu puštena iz bolnice

Beba za koju se smatra da je po rođenju najmanja na svetu, otpuštena je iz bolnice u Singapuru nakon 13 meseci intenzivnog lečenja.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve