Život
15.09.2022. 20:00
R. E./ DPA

"Ovo je diskriminacija"

Izbačena sa igrališta zbog golih grudi, pa tužila državu

Toples
Izvor: Shutterstock

Regionalni sud u Berlinu razmatra tužbu žene koja tvrdi da je diskriminsana jer ju je policija zbog golih grudi isterala sa jednog berlinskog vodenog igrališta.

Žena, 38, traži 10.000 evra odštete od grada-pokrajine Berlin, rekla je na ročištu u sredu sudija Sibile Šmit-Šondorf (Sybille Schmidt-Schondorf). 

Tužiteljka smatra da su joj povređena prava pri postupku obezbeđenja i policije, odnosno ostalih službi koje su se kasnije uključile. Ona se pritom poziva na Zakon o zabrani diskriminacije, koji ljude štiti od diskriminacije u postupcima vlasti.

Juna prošle godine, ona je izbačena sa berlinskog igrališta Planše - zapravo parka sa prskalicama i fontanama za rashlađivanje građana - jer nije nosila gornji deo kupaćeg kostima.

Prvo je obezbeđenje zahtevalo da se pokrije, a potom je intervenisala i policija i ispratila je do ulaza.

Advokatica tužiteljke Leoni Tum (Leonie Thum) tvrdi da je to nejednak tretman u odnosu na muške posetioce, koji ne moraju da pokrivaju grudi. "Seksualizacija ženskih grudi je vid diskriminacije."

Šmit-Šondorf je planirala da odluku donese odmah, ali neočekivani obrt je naveo da prvo sasaluša još svedoka.

Naime, na iznenađenje procesnih strana, pokrajinski tužilac Ajke-Hajnrih Dume (Eike-Heinrich Duhme) je izjavio da u vreme incidenta nije bilo propisa o toplesu na igralištu.

Regulativa je uvedena nešto kasnije, i u međuvremenu dorađivana. Ni obezbeđenje nije bilo nadležno da kontroliše kako je ko obučen, jer gradske vlasti su ga angažovale zbog primene pandemijskih propipsa, rekao je tužilac.

Obezbeđenju su se žalili neki od gostiju, tvrdeći da ih goile grudi tužiteljke uznemiravaju, pa je obezbeđenje reagovalo zahtevom da se pokrije ili izađe iz parka, piše DPA.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve