Život
13.07.2023. 04:25
R.E.

Simptomi i lečenje

Kako prepoznati toplotni udar

vrućina
Izvor: Shutterstock

Pri rekordno visokim temperaturama, sa kojima se suočavamo ovih dana, opasnost od toplotnog udara je sasvim realna. Zato je važno znati na koji način od toga možemo da se sačuvamo i kako da prepoznamo simptome.

Naše telo uvek teži da održi optimalnu unutrašnju temperaturu od oko 37 stepeni Celzuijusa, a kada atmosferska temperatura raste, telo mora da se bori kako bi održalo unutrašnji balans. Tada se šire krvni sudovi i telo počinje da se znoji kako bi se ohladilo. Međutim otvoreni krvni sudovi lako dovode do pada krvnog pritiska, kada srce mora da pumpa jače i radi pod opterećenjem.

Prvi simptomi mogu dovesti do stanja koje se zove toplotna iscrpljenost:

- pojačano znojenje

- vrtoglavica

- mučnina 

- grčevi u mišićima

Brza reakcija od ključne važnosti kako ne bi došlo do mnogo ozbiljnijeg topltnog udara: 

- potrebno je rashladiti se vodom

- skloniti se sa sunčanog mesta u hlad ili klimatizovanu prostoriju

- podići noge 

- popiti rashlađenu vodu ili takozvano sportsko piće koje sadrži elektrolite

- rashladiti se lepezom, ledom ili ventilatorom

I nemojte dugo da čekate da pomognete sebi ili nekom drugom - lekari savetuju da se mora reagovati odmah, najduže za 30 minuta. 

Ukoliko simptomi ne nestanu u roku od pola sata, najverovatnije se radi o toplotnom udaru, u tom slučaju potrebno je pozvati hitnu pomoć. Postoji veliki rizik od gubitka svesti i prestanka znojenja koje dovodi do povišenja telesne temperature preko 40 stepeni Celzijusovih.

Među najugroženijima su stariji ljudi, hronični bolesnici, dijabetičari, nepokretni, ljudi sa psihološkim poremećajima, kao i sasvim mala deca i bebe. Najčešće to su oni koji nemaju svest da im je pretoplo, ili  nisu u stanju da se pomere ili zatraže pomoć od drugih na adekvatan način.

Oni koji koriste diuretike su u većem riziku zbog prekomernog izbacivanja tečnosti iz tela, što može doprineti disbalansu važnih minerala. Takođe, oni koji uzimaju antihipertenzive, lekove za smanjivanje pritiska mogu doživeti jače simptome kada se krvni sudovi prošire i pritisak im dodatno opadne.

Rizik od toplotnog udara možete delimično smanjiti nošenjem lagane svetle odeće, kao i šešira. Ukoliko ste u mogućnosti nanosite kremu sa zaštitnim faktorom. Smanjite unos kafe i alkohola, koji mogu dovesti do brže dehidratacije.

Najvažniji savet je da pokušamo da smanjimo izloženost visokim temperaturama u najtoplijem delu dana, kao i da se disciplinovano pridržavamo preporuka lekara. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
12°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve