Život
07.06.2024. 15:00
R. E.

Korisni saveti

Kako se PRIRODNO RASHLADITI tokom vrelih dana

Vrućina, ventilator
Izvor: Shutterstock

Visoke temperature su već tu, a tek nas očekuje leto, kada će biti sve više toplih dana, ali i noći, pa nije loše poslušati nekoliko saveta kako se rashladiti kada postane "pakleno".

Boravak u klimatizovanim prostorijama svakako je način da se sklonimo od vrućine, ali duže zadržavanje može dovesti do upale sinusa, prehlade, ukočenosti. Naročito loše po organizam utiče nagli izlazak iz klimatizovanog prostora na vrućinu, kada temperaturna razlika bude i do 20 stepeni Celzijusa.

Savetuje se da se prostorije u kojima se boravi tokom dana provetravaju ujutro, kada se temperatura spusti. Ukoliko je moguće treba napraviti promaju i to svakodnevno praktikovati, ali u kratkim intervalima.

Soba se može rashladiti i tako što se mokar čaršav okači na otvoreni prozor. Lagani povetarac će u kratkom vremenu sniziti temperaturu sobe.

Svaka osoba bi tokom vrućina trebalo da unosi veće količine vode, ali ne ledene, a da izbegava zaslađene napitke, kofein i alkohol, jer mogu doprineti dehidraciji organizma

Šešir je obavezan deo garderobe tokom visokih temperatura i to onaj sa širokim obodom, ali i naočare kako bi se zaštitile oči. Takođe je važno nositi laganiju garderobu, preporučuje se svetlijih tonova, od pamuka, lana ili svile. Ti materijali omogućavaju protok vazduha i pomažu u isparavanju znoja.

Pravilan odabir hrane je takođe važan. 

Potrebno je izbegavati ljutu, začinjenu i slanu hranu, a preporuka je da se jedu manji obroci.

Lubenica je, recimo, leti odličan odabir jer pomaže u hidratizaciji. Odlično je i zaleđeno voće i razne vrste salata. Takođe treba konzumirati i krastavac jer je pun vode, ali on može biti odličan i za rashlađivanje.

Očišćeni, isečeni krastavac treba staviti na oči i lice i držati kratko. 

Stručnjaci tvrde da kokosovo ulje pomaže u hlađenju tela, kao i gelovi na bazi aloje.

Lekari kažu i da je pre umivanja lica tokom vrućine važnije pokvasiti vodom ruke, kao i pulsne tačke na telu – vrat, zglobove, slepoočnice. To treba raditi više puta u toku dana, a može poslužiti i mokar peškir i bočica sa zaleđenom vodom koju ćete držati u zamrzivaču.

Vrućina
Izvor: Shutterstock

Dobro je rashladiti i stopala. Osim što ih možete potopiti u hladniju vodu, praktikuje se i obuvanje rashlađenih čarapa koje su prethodno bile u fižideru.

Treba se tuširati mlakom vodom. Na velikoj toploti telo podiže temperaturu i kada odete pod ledeni tuš naprosto se javlja velika temperaturna razlika. Vama ledeni tuš može da pomogne da se osetite prijatnije, ali čim izađete iz kade i obrišete se brzo ćete biti mokri. Zato bi bilo dobro da se tuširate vodom koja je za stepen, dva ispod vaše temperature tela.

Važno je i da posteljina na krevetu na kojem spavate bude pamučna, a zgodan trik za lakši san je da nekoliko minuta pre nego što legnete čaršav stavite u zamrzivač.

Za rashlađivanje će vam poslužiti i termofor koji ćete takođe držati u frižideru pre nego što ga ubacite u krevet.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve