Život
27.03.2022. 23:05
R.E. / New York Times

Naučna istraživanja

Kanibalizam je stariji nego što smo mislili

trilobiti, fosili
Izvor: Shutterstock

Najnovija istraživanja fosila iz kambrijskog perioda, pre oko 514 milona godina, ukazuju na to da je kanibalizam možda stariji nego što se do sada mislilo.

Kanibalizam je široko zastupljen u životinjskom svetu. Bogomoljka nakon parenja pojede mužjaka, termiti sišu krv iz ranjenih pripadnika iste vrste, a komarci se hrane sopstvenim larvama. Ipak, postavlja se pitanje, od kada se ovakve pojave javljaju u životinjskom svetu?

Dosadašnje studije ukazivale su na period pre oko 450 hilada godina, međutim, nova studija koja je objavljena u februaru iznosi nove dokaze koj ukazuju na to da je kanibalizam otkriven u fosilima starim 514 milona godina, nađenim na južnoj obali Australije.

Emu zaliv, gde je pronađeno ovo naučno blago, savršeno je sačuvalo dokaze da su se veće jedinke trilobita hranile delovima manjih, što se može zaključiti analizom njihovih fekalija. Trilobiti su imali tvrd egzoskelet, kao savremeni rakovi, a prilikom napada, njihovi oklopi su primali svu štetu.

Kada je paleontolog Rasel Biknel, iz univerziteta Nju Inglend u Australiji, istražio povrede koje su pronađene na fosilima u Emu zalivu, otkrio je da su veće jedinke imale povrede koje je izazvalo nešto daleko veće od njih. Međutim, otkrio je da manjih trilobita, sa povredama gotovo nije bilo, a svoje sumnje o kanibalizmu je potvrdio kada je našao njihove delove u fekalijama većih jedinki.

"Sve što je manje je pojedeno završilo je u ovim korpolitima, odnosno ekskrementima većih jedinki“, rekao je dr Biknel. On dodaje da korpoliti najverovatnije potiču od "kralja tribolita“, odnosno najveće jedinke pronađene na tom mestu. Ovo bi bio dokaz za najstariji primer kanibalizma do sada otkriven.

Ipak, naučnici se slažu da je ova kanibalistička tendencija bila izuztak, a ne pravilo, jer nijedna vrsta koja se na taj način hrani ne bi mogla da preživi duži vremenski period, piše New York Times.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pronađen "leteći zmaj"
arheologija

Čile

14.09.2021. 14:05

Pronađen "leteći zmaj"

Naučnici u čileanskoj pustinji Atakama otkrili su fosilne ostatke takozvanog "letećeg zmaja", pterosaurusa iz doba Jure koji je ranije bio poznat samo na severnoj hemisferi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve