Život
11.10.2021. 10:23
Tanjug

"Nećemo imati šanse"

Ko dobija bitku u oblasti veštačke inteligencije - Kina ili SAD?

Veštačka inteligencija
Izvor: Shutterstock

Sjedinjene Države su već izgubile bitku u oblasti veštačke inteligencije (AI) od Kine, koja ide ka globalnoj dominaciji napredujući u razvoju novih sajber potencijala, izjavio je bivši šef za softver u Pentagonu Nikolas Čailan za Fajnenšel Tajms.

Kina, druga najveća ekonomija sveta, verovatno će dominirati u mnogim ključnim tehnologijama u razvoju, posebno u oblasti veštačke inteligencije, sintetičke biologije i genetike u roku od oko jedne decenije, procenjuju zapadne obaveštajne službe, navodi britanski list, a prenosi Rojters.

Čailan, koji je podneo ostavku u Pentagonu na mesto šefa za softer u znak protesta zbog sporosti tehnološke transformacije američkih vojnih snaga, rekao je da neuspeh SAD-a na tom planu dovodi zemlju u rizik.

"Nećemo imati šanse u konkurentskoj borbi protiv Kine za 15 do 20 godina. Već sada je to, po mom mišljenju, gotova stvar", rekao je on za FT, dodajući da će Kina dominirati svetom u budućnosti, i da će, kako kaže, kontrolisatI sve - od medijskog narativa do geopolitike.

Prema njegovim rečima, američka sajber odbrana u nekim državnim resorima je na "nivou vrtića".

Čailan je zbog kaskanje SAD-a za Kinom u razvoju AI kritikovao nespremnost Gugla na saradnju sa američkim Ministarstvom odbrane, kao i široku debatu o etici kada je reč o veštačkoj inteligenciji.

Kineske kompanije, kako je rekao, imaju obavezu da rade sa svojom vladom i "masovno ulažu" u veštačku inteligenciju bez obzira na etiku, objavio je Fajnenšel Tajms.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi način izbegavanja klimatskih katastrofa
nevreme, vetar, oluja, tornado

Veštačka inteligencija

30.09.2021. 08:05

Novi način izbegavanja klimatskih katastrofa

U razvoju je novi sistem veštačke inteligencije koji će moći da prepozna prekretnice u nastajanju klimatskih promena i na taj način upozori stručnjake kako bi mogli da reaguju na vreme.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
07.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve