Život
01.02.2022. 18:05
Tanjug

Greta, NATO, papa...

Ko je sve nominovan za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir

Nobelova nagrada
Izvor: Shutterstock

Britanski novinar i prirodnjak Dejvid Atenboro, Svetska zdravstvena organizacija i beloruska disidentkinja Svetlana Tihanovska su među nominovanima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, nakon što su dobili podršku norveških zakonodavaca koji imaju iskustva u izboru pobednika.

Među kandidatima za ovo priznanje su i Greta Tunberg, papa Franja, vlada nacionalnog jedinstva Mjanmara koju su formirali protivnici prošlogodišnjeg puča i ministar spoljnih poslova Tuvalua Sajmon Kofe, navodi se u saopštenju norveških poslanika, a prenosi agencija Rojters.

Za nagradu su nominovani i ruski disident Aleksej Navaljni koji se nalazi u zatvoru, Međunarodni krivični sud u Hagu, Vikiliks i Čelsi Mening, NATO, humanitarna organizacija CARE, iranski aktivista za ljudska prava Masih Alinedžad i Arktički savet koji je međuvladin forum za saradnju arktičkih zemalja.

Više hiljada ljudi širom sveta, od članova parlament do bivših dobitnika ovog priznanja, ima pravo da predloži kandidate.

Međutim, Norveški komitet za Nobelovu nagradu, koji odlučuje o tome ko će dobiti nagradu, ne komentariše nominacije, čuvajući već 50 godina u tajnosti imena predlagača i onih koji nisu uspeli da se nominiju.

Laureat za 2021. godinu biće proglašen u oktobru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novinarima Nobelova nagrada za mir
Nobelova nagrada za mir

Veliko priznanje

08.10.2021. 11:57

Novinarima Nobelova nagrada za mir

Novinari Marija Reša sa Filipina i Dmitrij Muratov iz Rusije dobitnici su Nobelove nagrade za mir za 2021. godinu, saopštila je predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve