Život
08.10.2021. 17:00
Tanjug

Dmitrij Mutarov

Svaka čast! Dobio Nobelovu nagradu pa novac donirao humanitarnoj organizaciji

dmitrij muratov
Izvor: ANP / Ed Oudenaarden

Glavni i odgovorni urednik ruske Nove gazete i jedan od ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir, Dmitrij Mutarov, doniraće deo novca humanitarnoj fondaciji Krug Dobra, koja pomaže deci oboleloj od teških i retkih bolesti, saopštio je taj list na Tviteru.

Muratov i novinarka sa Filipina Marija Reša dobili su Nobelovu nagradu za mir zbog, kako je navela predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen, "hrabre borbe za slobodu izražavanja na Filipinima i u Rusiji".

Prestižnu nagradu prati zlatna medalja i novčana nagrada u iznosu od 10 miliona švedskih kruna, što je nešto više od 1,14 miliona dolara.

Fondaciju Krug dobra osnovana je u januaru dekretom ruskog predsednika Vladimira Putina, a bavi se organizovanjem i finansiranjem zdravstvene pomoći teško oboleloj deci i obezbeđuje lekove i druge zdravstene proizvode, uključujući one koji nisu registrovani u Rusiji.

Muratov je jedan od osnivača Nove gazete, bio je glavni urednik od 1995. do 2017. godine, a ponovo je došao na to mesto 2019. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počinje trka za milion dolara i prestiž: Nobelove nagrade
Nobelova nagrada

Ko su dobitnici?

03.10.2021. 23:05

Počinje trka za milion dolara i prestiž: Nobelove nagrade

Nobelova nagrada dodeljuje se svake godine za najveća dostignuća koja su doprinela čovečanstvu u prethodnih 365 dana, a ove godine nagrade će biti objavljene u švedskom Stokholmu i norveškom Oslu, od 4. do 11. oktobra.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve