Život
12.08.2021. 07:00
R.E.

Istraživanje pokazalo

Koje vakcine protiv korone se preporučuju trudnicama

Trudncia
Izvor: Shutterstock

Trudnice bi trebalo da se vakcinišu protiv korona virusa, rezultat je novog istraživanja u kojem se pokazalo i da vakcinacija ne donosi povećan rizik od pobačaja, saopšteno je iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

CDC je saopštio da ni u ovom novom istraživanju, niti u ranijim studijama nije otkriven rizik od pobačaja za trudnice koje se vakcinišu i dođe da su stope pobačaja nakon vakcinacije slične očekivanom riziku od pobačaja, prenosi Rojters.

Trudnice mogu da se vakcinišu bilo kojom od tri vakcine, ukoliko dobiju odobrenje, a to su Fajzer, Moderna ili Džonson i Džonson.

Agencija ranije nije preporučila vakcinisanje trudnica, ali je navela da bi one trebalo da se konsultuju o vakcinaciji sa svojim doktorima.

Prema CDC-u, trudnoća povećava rizik od teške bolesti izazvane korona virusom, ali i korona virus tokom trudnoće povećava rizik od prevremenog porođaja.

CDC je saopštio da se preporučuje svima od 12 godina i starijima da se vakcinišu protiv korona virusa, uključujući tu i trudnice i dojilje.

Novo uputstvo dolazi u trenutku kada raste broj slučajeva korona virusa i hospitalizacija širom zemlje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vakcinacija dece u Srbiji ostaje samo kao preporučena mera?
vakcina, vakcinacija, deca

Branislav Tiodorović

07.08.2021. 08:40

Vakcinacija dece u Srbiji ostaje samo kao preporučena mera?

Epidemilog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović smatra da se neće uvoditi obavezna vakcinacija dece, već da će to ostati kao preporučena mera.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve