Život
27.07.2021. 17:05
Tanjug

Mora i treća doza

Koliko traju antitela posle kineske vakcine

Vakcina
Izvor: EPA / REHAN KHAN

Antitela koja se stvaraju posle kineske vakcine "Sinovak Biotek" protiv kovida-19, pala su ispod ključnog praga za oko šest meseci nakon druge doze kod većine onih koji su je primili, dok je treća doza imala snažan podsticajni efekat, navodi se u jednoj laboratorijskoj studiji.

Kineski istraživači izvestili su o nalazima studije na osnovu uzoraka krvi uzetih od zdravih odraslih osoba starosti između 18 i 59 godina, prenosi agencija Rojters.

Među učesnicima koji su primili dve doze, u razmaku od dve ili četiri nedelje, samo 16,9 odsto, odnosno 35,2 odsto, imali su i dalje neutrališuća antitela koja su iznad onog što istraživači smatraju pragom koji se može detektovati šest meseci nakon druge doze, navodi se u toj studiji.

Indonezija i Tajland su se već dogovorili da, kao treću dozu, daju vakcine "Moderna", odnosno "Fajzer", nekim ljudima koji su u potpunosti vakcinisani "Sinovakom", usled zabrinutosti zbog njene efikasnosti protiv prenosivijeg delta soja korona virusa.

 Turska je počela da nudi treću dozu "Sinovaka" ili "Fajzera" nekim ljudima koji su dobili vakcinu "Sinovak".

Krajem juna, "Sinovak" je isporučio više od milijardu doza vakcina, koje su ključne za imunizaciju u Kini, Brazilu, Indoneziji i Čileu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kombinacija vakcina pokazala dobar rezultat
vakcine, vakcinacija

Novo istraživanje

26.07.2021. 19:05

Kombinacija vakcina pokazala dobar rezultat

Studija iz Južne Koreje pokazala je da mešovita kombinacija vakcina, prve doze AstraZeneke pa zatim Fajzer vakcine protiv Kovid-19, ima veći nivo neutrališućih antitela u poređenju sa dve doze AstraZeneke.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve