Život
26.07.2021. 19:05
R.E.

Novo istraživanje

Kombinacija vakcina pokazala dobar rezultat

vakcine, vakcinacija
Izvor: Shutterstock

Studija iz Južne Koreje pokazala je da mešovita kombinacija vakcina, prve doze AstraZeneke pa zatim Fajzer vakcine protiv Kovid-19, ima veći nivo neutrališućih antitela u poređenju sa dve doze AstraZeneke.

U istraživanju je učestvovalo 499 medicinskih radnika od kojih je 100 dobilo mešane doze, 200 je uzelo obe doze Fajzer vakcine a ostatak ljudi je uzelo obe doze AstraZeneke, piše Rojters.

Rezultati ukazuju na to da su svi pokazali neutrališuća antitela koja sprečavaju virus da uđe u ćelije i da se recipira, a rezultat mešovite kombinacije vakcina pokazao je slične količine neutrališućih antitela kao grupa koja je primila dve doze Fajzer vakcine.

Britanska studija prošlog meseca pokazala je slične rezultate gde je najbolje rezultate pokazala kombinacija prve doze AstraZeneke praćena dozom Fajzer vakcine.

Podaci pružaju dalju podršku u odluci nekoliko zemalja da ponude alternative AstraZeneke kao druge doze, nakon navodnih glasina da je AstraZenekla povezana sa retkim problemima sa krvnim ugrušcima.

Južnokorejksa studija takođe je analizirala neutrališuću aktivnost protiv glavnih varijanti zabrinutosti, saopštila je Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Nijedna grupa nije pokazala smanjenu aktivnost neutralisanja protiv varijante Alfa, koja je prvi put identifikovana u Britaniji, ali se titar neutralizacije smanjio za 2,5 do 6 puta u odnocu na Beta, Gama i Delta varijantu, koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, odbosno u brazilskoj Indiji.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko ne uradi PCR test plaća kaznu 1.450 evra
Korona, testiranje, test, PCR

Nove mere u Austriji

26.07.2021. 10:51

Ko ne uradi PCR test plaća kaznu 1.450 evra

Austrija uvodi obavezan PCR test za lica koja se avionom vraćaju sa odmora iz Španije, Holandije i sa Kipra, a koji nisu u potpunosti imunizovana, odnosno preležala Kovid-19.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve