Život
19.11.2023. 04:10
R.E./Klima 101

Nikada nije bilo ovako

Koncentracije gasova koji zagrevaju atmosferu dostigle su rekordne nivoe

Zagađenje vazduha
Izvor: Shutterstock

Zastupljenost gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi prošle godine oborila je sve prethodno postavljene rekorde, saopštila je Svetska meteorološka organizacija, specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija.

Po prvi put, srednje koncentracije ugljen-dioksida od 417 ppm (parts per million, delova u milion) bile su prošle godine za 50 odsto veće nego tokom predindustrijskog perioda (280 ppm), ističe se u izveštaju.

Iako je stopa godišnjeg rasta najvažnijeg gasa sa efektom staklene bašte bila nešto niža u poređenju sa godinom ranije i decenijskim prosekom, Svetska meteorološka organizacija ovo pripisuje prirodnim, kratkoročnim varijacijama u kruženju ugljenika i navodi da su štetne emisije iz industrije nastavile da se povećavaju.

Zemlja nije iskusila slične razmere ugljen-dioksida 3-5 miliona godina unazad, a tada je bilo za 2-3 °C toplije, i nivo mora je bio između 10 i 20 metara viši nego danas, navode iz Svetske meteorološke organizacije.

Kako pokazuju podaci sa merne stanice Mauna Loa na Havajima, srednje dnevne vrednosti atmosferskog ugljen-dioksida iznosile su sredinom novembra oko 420 ppm. Brojni naučnici procenjuju da su bezbedne koncentracije ovog gasa do 350 ppm.

Prema izveštaju Svetske meteorološke organizacije, koncentracije druga dva ključna gasa sa efektom staklene bašte, metana i azot oksida, takođe su se uvećale, i to na 1923 ppb (parts per billion, delova u milijardi), odnosno 335,8 ppb.

Naša planeta je trenutno usled eksploatacije fosilnih goriva za 1,2 °C toplija nego u predindustrijsko doba, a nivoi gasova sa efektom staklene bašte nastaviće da rastu sve dok se štetne emisije ne svedu na neto nulu. To znači da će se posledično pojačavati globalno zagrevanje, a sa njim će vremenski ekstremi postajati učestaliji, dugotrajniji i jači, piše Klima 101

Bez obzira na ozbiljnost situacije, nedavno objavljen izveštaj o stanju klimatske akcije otkriva da čovečanstvo zaostaje u sprovođenju svih mera za ublažavanje štetnih emisija, osim kada je reč o prodaji električnih vozila. Primera radi, u njemu piše kako bi ugalj trebalo da se napušta sedam puta brže nego trenutno.

Stoga ne čudi zabrinjavajuća poruka Svetske meteorološke organizacije: ne nazire se kraj trendu porasta koncentracija gasova sa efektom staklene bašte.

Izveštaj je objavljen neposredno pred Konferenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koja počinje krajem meseca u Dubaiju.

Da li će politički lideri shvatiti hitnost donošenja politika za smanjenje štetnih emisija, ostaje da vidimo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve