Život
29.08.2021. 21:05
R.E.

3D pešački prelaz

"Leteće zebre" u Sloveniji

Slovenija
Izvor: Shutterstock

U više slovenačkih gradova uskoro će biti postavljeni dizajnirani pešacki prelazi koji stvaraju iluziju trodimenzionalnosti i vozačima izgledaju kao fizičke prepreke pa pred njima automatski koče.

Prva dva takva "lebdeća" pešacka prelaza, odnosno "3D zebre" dobiće ovih dana Velenje u gradskoj četvrti gde se nalazi više škola, a sledeće nedelje biće postavljeni u Ptuju. Akcija se sprovodi povodom obeležavanja Nedelje mobilnosti koju je pokrenulo jedno osiguravajuće društvo u saradnji sa lokalnim zajednicama i udruženjima za bezbednost u saobraćaju, prenosi Hina.

Ideja o trodimenzionalnim zebrama u Evropi potekla je s Islanda gde su se prvi takvi pešacki prijelazi pojavili 2017. godine, ali nije svuda prihvaćena.

U više nemačkih gradova takvo rešenje je odbijeno jer nije u skladu s propisima u putnom prometu.

Nekoliko "lebdećih zebri" bilo je pre dve godine postavljeno i u Sarajevu, ali su gradske vlasti od njih uskoro odustale.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Legenda OI u Sarajevu: To je bio poslednji romantični trenutak ex-Jugoslavije
Jure Franko

Jure Franko

07.08.2021. 12:14

Legenda OI u Sarajevu: To je bio poslednji romantični trenutak ex-Jugoslavije

"Kada sam 14. februara 1984. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu osvojio srebrnu medalju, koja je bila prva za tadašnju državu Jugoslaviju, a ispostavilo se potom i jedina medalja, Sarajlije su mi klicale - volim Jureka više od bureka", priseća se u intervjuu za "Ekspres“ Jure Franko, nekada uspešni sportista, zatim trener, novinar, a danas producent koji je u Srbiju i region doneo mjuzikl "Mama Mia“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve