Život
09.06.2022. 15:05
Teodora Stojanović

Prednosti i mane

Letovanje preko agencije ili u sopstvenoj režiji - šta je sigurnije?

letovanje, leto, plaža, more, šešir, opuštanje
Izvor: Unsplash

Cele godine željno iščekujemo to leto i tih 10, 15 dana odmora koje čuvamo u "šteku“ kako bismo se, što kažu ljudi, "malo osolili“. Od tolikog čekanja javlja se želja da sve organizujemo besprekorno, a neki letovanje planiraju i pre proslave Nove godine.

Ima i avanturisti, koji vole da odu "na divlje“, dok neki drugi žele da sve bude unapred organizovano - smeštaj, prevoz, lep pogled sa terase...

Previše zauzeti poslom i obavezama, oni koji nemaju vremena da samostalno organizuju putovanje okreću se turističkim agencijama. Njihovo je samo da odaberu destinaciju i plate. 

Prema podacima istraživanja stručnjaka Henry Fund fondacije, oni koji planiraju luksuzno putovanje uglavnom to prepuštaju turističkim agencijama. Iako i na sajtovima poput booking.com mogu onlajn da rezervišu skupocene hotele, kada već daju toliki novac, žele da se osiguraju da će ih apartman dočekati spreman.

"Put u sopstvenoj režiji se isplati samo u domenu privatnog smeštaja i niže rangiranih hotela jer takvi smeštaji nisu skupi pa je rizik manji. Boravak u hotelima od četiri ili više zvezdica se ne isplati u sopstvenoj režiji jer ne postoji garancija putovanja, a cene su veoma slične i na internetu i kod agencija“, kaže za "Ekspres“ Igor Vranješević, vlasnik i direktor turističke agencije "Jumbo Travel“.

Međutim, kako je tehnologija napredovala, ukoliko imate osiguran prevoz, potpuno samostalno možete, bez muke, organizovati sebi putovanje u samo nekoliko klikova.

Na booking.com ili nekom sličnom sajtu izaberete destinaciju, cenu, tip smeštaja. Ne morate više pretraživati oglase, niti se unapred čuti sa vlasnikom odabranog smeštaja. 

O pouzdanosti ovakvog načina putovanja govori i podatak da je više od 50 odsto hotela u Evropi rezervisano upravo ovim putem.

Ova onlajn platforma je 2016. godine bila proglašena za vodeću na World Travel Awards-u, a prema podacima iz 2018, svakog dana je, posredstvom ove platforme bilo rezervisano više od 1,5 miliona noćenja.

Bez obzira na to, i dalje su mnogi sumnjičavi i žele da za njih, kada je reč o putovanju, sve ipak završi neka agencija.

Šta brine one koji ne veruju onlajn rezervacijama i da li su u pravu?

Pre svega, nepoverenje u prikazane fotografije u vezi sa smeštajem i destinacijom. Nije retkost da se nakon dugog putovanja i stigne u malu i prljavu osbicu, umesto u luksuzni apartman prikazan na internetu prilikom rezervacije.  

Pa tako na jednom sajtu piše: prednosti booking-a: pouzdanost, mane: lažne slike. Kako to - pouzdan, a lažne slike?!

Tu su i čuveni internet hakeri koji svakodnevno vrebaju. Pošto je booking.com jedna od vodećih onlajn agencija za putovanja, sa milionskim rezervacijama po danu, idealna je podloga za prevaru.

Kako? Hakeri presretnu dopisivanje između agencije i klijenta, zainteresovani gost dobije imejl sa potpuno identičnim logom platforme, a hakeri, kada se uvere da prevara ide dobrim tokom, zahtevaju plaćanje unapred na određeni račun.

Iako je booking.com svaki put u ovim situacijama refundirao novac, neprestano upozorava korisnike da obrate pažnju na privatnost informacija koje ostavljaju.

Ukoliko rezervacija prođe kako treba, sledeće pitanje je – da li je booking.com i garantuje?

"Često se dešava da ’Buking’ otkaže rezervaciju zbog prepunjenog hotela i ne ponudi alternativu. Ukoliko su za to putovanje kupljene avio-karte, onda putnici dolaze u rizik da neće naći drugi smeštaj za kratko vreme pre puta“, kaže Igor Vranješević.

On dodaje i to da agencije garantuju svojom licencom da će u slučaju otkazivanja rezervacije obezbediti smeštaj u hotelu iste ili bolje kategorizacije za iste termine.

Naravno, postoje i one turističke agencije od kojih se treba paziti.

Na pitanje koje nas "prevare“ mogu zadesiti u ovim slučajevima, Vranješević odgovara: "Kada kažete reč prevara, odmah pomislimo na nekoliko agencija koje su naplatile novac za aranžmane i onda proglasile bankrot. Putnici su ostali bez novca, a osiguranja i dan-danas isplaćuju štete. Zbog tih nekoliko agencija već godinama štetu trpe i sve druge agencije u Srbiji, mnogo puta su nam menjani zakoni, tražene veće garancije, povećani troškovi i zakomplikovana procedura dobijanja licenci.“

Nerealne slike hotela mogu vam "poturiti“ i u turističkim agencijama. Prema rečima Vranješevića, uglavnom vam pokažu slike iz vremena kada je hotel izgrađen i kada je izgledao sasvim pristojno i novo, a kada stignete, priča je sasvim drugačija.

"I agencija i putnici dužni su da proveravaju trenutnu situaciju. Postoje sajtovi kao ’TripAdvisor’ koji prenose sadašnje stanje iz pera putnika koji su upravno boravili na tom mestu“, dodaje Vranješević.

Ako se nađete u situaciji da se, na primer, pored vašeg hotela ili smeštaja gradi zgrada i velika je buka, a vi ste tamo otišli jer vam je potreban mir, ukoliko imate rezervaciju preko booking.com, na vama je samo da se naviknete na to što ste dobili.

Što se tiče turističkih agencija, "to agent mora znati i ne sme da se dogodi takav propust“.

"Ne sme da imperativ bude na tome da se po svaku cenu proda aranžman ako agent proceni da putnik neće biti zadovoljan tim aranžmanom. To pouzdane agencije znaju i rade u korist putnika da bi se oni vratili i sledeći put“, priča Vranješević.

I sada, kada smo nabrojali prednosti i mane, ostaje pitanje – ko nam prodaje veću "mačku u džaku"?

Ukoliko letujete u susednim zemljama, možda jeste lakše i bolje organizovati putovanje u sopstvenoj režiji. Ali, ako idete na neku dalju destinaciju, morate biti sigurni da ćete na drugoj strani planete imati osiguran smeštaj.

"Što je destinacija bliža, to je lakše da se putnici sami organizuju, pozovu lokalni hotel ili pansion i otputuju automobilom. Što je dalja destinacija, to je sigurnije uraditi sve preko agencije koja garantuje svojom licencom“, kaže za "Ekspres“ Igor Vranješević.

"Mačka" se nalazi svuda, samo je bitan oprez, dobra provera, a kada se "malo osolimo“, više ništa nije bitno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Aviokompanije traže doplatu, putnici se ne žale
kofer, putovanja

Putovanja

07.06.2022. 23:20

Aviokompanije traže doplatu, putnici se ne žale

Građani Srbije ne prave veće probleme oko doplate karata za avioprevoz u okviru turističkog aranžmana zbog poskupljenja goriva, a pojedine agencije će same platiti taj izdatak iz sopstvenog prihoda, rekli su Beti u turističkim agencijama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve