Život
21.05.2023. 11:27
RTS

Nedeljko Todorović

Meteorolog o tome kakvo nas leto očekuje

Toplo vreme
Izvor: Shutterstock

Maj je uz jun najkišovitiji mesec u godini. Zbog toga je višednevna kiša u danima za nama bila očekivana. Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da su aktuelne vremenske prilike tipične za maj i da su temperature oko proseka.

Nedeljko Todorović je objasnio da građani možda nisu navikli na "svežinu" u maju, ali da su temperature bile oko proseka.

"Dosadašnji deo maja je za nepun stepen svežiji, ali narednih dana će da se vrati na one prosečne vrednosti. Završiće mesec sa tom vrednošću. Čak i količina padavina bi bila oko prosečnih vrednosti, ako uzmemo većinu mesta u Srbiji. Bilo je ponegde jačih pljuskova koji će kasnije možda da pređu malo iznad te prosečne vrednosti, ali generalno gledajući, to su neke prosečne vrednosti", naveo je Todorović za RTS.

Dodao je da su i promenljive vremenske prilike očekivane za maj.

Todorović je naveo da su jači pljuskovi bili jedan ili dva dana, poput pljuska u Novom Sadu, ali da je to lokalnog karaktera.

"Padne velika količina kiše, polumesečna, čak i preko toga. Normalno da je takva situacija u velikim gradovima gde ima dosta betona, gde slivnici ne mogu da prime takvu količinu vode, pošto nisu projektovani inače za takve pljuskove, normalno je da ulice budu pod vodom, sat, dva", rekao je Todorović.

Istakao je da mnogo veći problem predstavljaju bujične poplave u manjim mestima u nižim predelima brdsko-planinskog dela Srbije.

"Slični pljuskovi se na određenoj teritoriji sliju u jednu vododerinu, neki manji potok ili rečicu i onda u tom brzom silasku u niže predele znaju da se izliju, prave štetu, lome drveće, mostove, pa i one priobalne objekte, gde možda ne bi trebalo da postoje", naveo je Todorović.

Kakvo nas vreme očekuje u junu

Napomenuo je da su svako leto i svaka godina priča za sebe.

"Prošle godine je maj bio ekstremno topao i ekstremno sušan. Bilo je čak sedam ili osam dana sa temperaturom 30 i više stepeni. Ove godine smo jedva dostigli 26 ili 27 stepeni. I ovaj tip vremena bi trebalo da se nastavi i u junu mesecu. Normalno, biće prosečna temperatura viša, ali gledajući ovakav razvoj vremena iznad evropskog kontinenta, ne nazire se neki topli prodor da bi temperatura bar prvih sedam dana juna bila viša od 30 stepeni", objasnio je Todorović.

Istakao je da u junu raste verovatnoća za lokalne nepogode, što je i tipično za jun i jul.

"Možemo da očekujemo, ponegde, neku nepogodu sa velikom količinom padavina i grmljavinom, koja je, uzgredno rečeno, opasna pojava. Opet tipično junsko vreme", rekao je Todorović.

Objasnio je da spoljna temperatura vazduha nije toliko niska, ali da se u stanovima u kojima je grejanje prestalo zidovi još nisu zagrejali, pa se zbog toga čini da je još hladno.

"Sad će polako temperatura da zagreva stanove, pa mislim da će biti nešto povoljnije. Ali napolju već, kad je sunčan dan, postaje toplo, kad je ljudski organizam izložen suncu. Ko je tražio sunce, imaće ga, ali kako odmiču dani i dolazi jun mesec, izlazak na otvoreno sunce, opet predstavlja neku vrstu problema", naveo je Nedeljko Todorović.

"Leto će verovatno biti manje toplo od prethodna dva"

Govoreći o temperaturama tokom predstojećeg leta, Todorović je najavio da će, gledajući srednje temperature, verovatno biti manje toplo od prethodna dva leta.

"Biće pljuskova, grmljavina, nepogoda, što svakog leta imamo. Temperatura bi, gledajući višedecenijske proseke, bila malo iznad proseka, stepen, dva", naveo je Todorović.

U junu su, kako je dodao, prosečne maksimalne temperature između 25 do 27 stepeni, u julu od 28 do 30, a u avgustu od 30 do 28 stepeni, pošto počinje da pada srednja temperatura.

"Pošto je naše vreme retko kad prosečno, biće nekoliko dana sa ekstremno visokim temperaturama, čak i do 35 stepeni u julu i avgustu, ali za razliku od prethodna dva leta, broj takvih dana će biti manji", rekao je Todorović.

Napomenuo je da će osveženja biti prisutna, naročito u junu, a da će leto biti malo toplije, u odnosu na prethodnih 100 godina, ali svežije u odnosu na prošla dva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Primeri koji ukazuju na to da se klima u Srbiji promenila
Visoka temperatura

Klimatske promene

16.05.2023. 08:10

Primeri koji ukazuju na to da se klima u Srbiji promenila

Po aktuelnim merenjima, srednja globalna temperatura povećala se za oko 1,1°C u odnosu na predindustrijsko doba. Ali ovaj porast nije ravnomerno raspoređen – niti prostorno, širom planete, niti vremenski, tokom jedne godine.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve