Život
19.09.2022. 17:10
R.E./ Klima101

"Patagonija"

Milijarder predao kompaniju organizaciji za rešavanje klimatskih promena

Patagonia
Izvor: Shutterstock

"Planeta Zemlja je sada naš jedini akcionar.”.

Ovako je osnivač poznatog brenda sportske opreme "Patagonija” iz Kalifornije, Ivon Šuinar, započeo pismo o predaji svoje kompanije, vredne 3 milijarde dolara, u ruke neprofitne organizacije koja će sav profit usmeriti za rešavanje klimatske krize i očuvanje prirode.

Već proslavljeni ekolog Šuinar tako je podigao lestvicu kada je reč o doprinosu biznis sektora zaštiti životne sredine, i to u doba kada je mnogo pažnje javnosti usmereno na milijardere i velike korporacije čija nastojanja ka boljem, čistijem i zdravijem svetu uglavnom ostaju na nivou retorike. Njegova porodica je sada među najvećim filantropima na polju klime.

Sva zarada koje se ostvari pod novom vlasničkom stukturom u "Patagoniji”, a koja se ne ulaže u unapređenje poslovanja, odlazi za spas Zemlje. Procenjuje se da je to oko 100 miliona na godišnjem nivou, ali to zavisi od finansijskog stanja kompanije.

Inače, "Patagonija” je osnovana je 1973. godine i bavi se prodajom odeće za planinarenje i druge sportske aktivnosti na otvorenom, piše "Klima101".

Šuinarova porodica prenela je 98 odsto akcija neprofitnoj organizaciji "Holdfast Collective" koja će od sada primati ukupan profit "Patagonije” kako bi ga iskoristila za zauzdavanje ekoloških izazova.

Preostalih 2 odsto, odnosno upravljačke deonice, pripadaju novoosnovanom fondu, "Patagonia Purpose Trust", u čijem se sastavu nalaze članovi porodice i najbliži saradnici. Svrha fonda jeste da osigura posvećenost kompanije društveno odgovornoj misiji.

U prošlosti "Patagonija” je takođe težila tome da pruži svoj doprinos održivom razvoju pa je tako osamdesetih godina prošlog veka započela doniranje 1 odsta novca od prodaje udruženjima za zaštitu životne sredine.

Program je, prema kompanijskim navodima, rezultovao prikupljanjem 140 miliona dolara za očuvanje prirode.

"Uprkos tome što je ogromna, Zemljini resursi nisu beskonačni i jasno je da smo prekoračili njene granice. Ali ona je takođe i otporna. Možemo spasiti našu planetu ako se posvetimo tome”, zaključio je Šuinar.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svet je od 1960. izgubio ogromnu površinu šume
Šuma

Novi rezultati

06.08.2022. 17:15

Svet je od 1960. izgubio ogromnu površinu šume

U poslednjih šest decenija globalna površina pod šumom smanjila se za 81,7 miliona hektara što je preko devet puta više u odnosu na površinu Srbije. Ovo su rezultati nove studije Instituta za šumarstvo i šumarske proizvode iz Japana koja je objavljena u naučnom časopisu Environmental Research Letters.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve