Život
26.06.2021. 10:15
R.E.

Vakcine i rizici za srce

Muškarci češće od žena imaju probleme nakon vakcinacije

vakcine, vakcinacija
Izvor: EPA / MADE NAGI

Američki regulator za lekove proširio je listu upozorenja koja prate primenu vakcina Fajzer-Biontek i Moderna protiv kovida 19, kako bi ukazao na retki rizik od upale srca nakon njihove upotrebe.

Za svaku od vakcina revidirana su stručna uputstva zdravstvenim službama, upozorenjima da izveštaji o neželjenim dejstvima ukazuju na povećani rizik od miokarditisa i perikarditisa, posebno nakon druge doze i sa pojavom simptoma u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije, saopštila je Američka uprava za hranu i lekove (FDA), prenosi Rojters.

Do 11. juna, više od 1.200 slučajeva upale srčanog mišića (miokarditis), odnosno upale srčane kese (perikarditis) registrovano je u američkom sistemu za prijavljivanje neželjenih efekata kod vakcina (VAERS) na oko 300 miliona primenjenih doza.

Podaci pokazuju da je ovakvih slučajeva znatno više kod muškaraca i tokom prve nedelje nakon primene druge doze vakcine, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) identifikovao 309 hospitalizacija zbog upale srca kod osoba mlađih od 30 godina, od kojih je 295 otpušteno.

Zdravstveni regulatori u nekoliko drugih zemalja istražuju slučajeve miokarditisa i perikarditisa, koji su češće dijagnostikovani kod mlađih muških osoba nakon primene RNK vakcina Fajzer ili Moderna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Fajzer-BioNTeka i protiv delta varijante
vakcine, vakcinacija

Dobra vest

24.06.2021. 14:37

Fajzer-BioNTeka i protiv delta varijante

Vakcina farmaceutskih kuća Fajzer i BioNTek veoma je efikasna protiv delta verzije kovid-19, izjavio je zvaničnik kompanije Fajzer u Izraelu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve