Život
05.08.2022. 14:20
Beta

Sabor trubača

Muzika u Guči je besplatna, a cene smeštaja, hrane, pića su sledeće...

guča
Izvor: EPA / KOCA SULEJMANOVIC

Dragačevski sabor trubača, 61. po redu, počeo je ovog petka u centru Guče ceremonijom podizanja saborske zastave, intoniranjem saborske himne "Sa Ovčara i Kablara", koju je izvelo više trubačkih orkestara i pucanjem prangija. 

Pozdravni govor održao je domaćin Sabora, nekadašnji košarkaš čačanskog "Borca" i reprezentativac Radmilo Mišović. 

"Obraćam se u ime grupe ljudi koja ovaj Sabor nikada nije smatrala vašarom, nego događajem koji je jedinstven u Srbiji i zato danas ovde dajem zakletvu da će se on održavati još dugo, jer to zaslužuje", rekao je Mišović. 

Posle ceremonije početka Dragačevskog sabora u dovrištu Narodnog muzeja u Guči otvorna je izložba narodnog stvaralaštva, a potom i Ulica domaće radinosti, starih i umetničkih zanata. 

U toku dana biće otvoren Sajam knjiga i predstavljene knjige u publikacije o Dragačevu. 

U večernjim satima održače se takmičenje deset omladinskih trubačkih orkestara iz Srbije, koncert grupe "Divanhana", kao i koncerti crnogorske pevačice etno i duhovne muzike Danice Crnogorčević i trubačkih orkestara Dejana Jevdjića i Dejana Petrovića. 

Svi sabroski programi su besplatni, kao i ulaz u Guču. 

Za 61. Dragačevski sabor trubača svi smeštajni kapaciteti u Guči su rezervisani nekoliko meseci pre početka Sabora. 

Cena iznajmljivanja kreveta u domaćoj radinosti je 25 evra, isto koliko je bila i tokom prethodnog Dragačeveskog sabora. 

Ugostitelji su već nekoliko dana ranije podigli šatre i pripremili kuvani kupus, pečenje, pasulj i ostale dragačevske specijalitete. 

Cena porcije kupusa je 500 dinara, kilogram prasećeg pečenja je 2.000 dinara, a jagnjećeg od 2.500 do 3.500 dinara, a flaša piva od 280 do 500 dinara. 

Za tri dana Dragačevskog sabora trubča organizatori očekuju brojne posetioce iz zemlje i inostranstva. 

Prethodnih godina varošicom Guča, koja ima oko 1.000 stanovnika, za dane Sabora trubača prođe nekoliko desetina hiljada posetilaca.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve