Život
28.05.2022. 15:05
R.E

Obratite pažnju!

Najčešće greške koje pravimo kada peremo kosu

mokra kosa, češalj
Izvor: Shutterstock

Mokra kosa je posebno osetljiva, jer su keratinske veze slabije odmah nakon pranja. Kosa je tada podložnija oštećenju, pa je važno znati kako da izbegnete česte greške koje mnogi prave u njenoj nezi.

Raščešljavanje mokre kose

Ukoliko kosu češljate odmah nakon pranja, frizeri savetuju da to ne radite. Bolje je očešljati je pre pranja, sa dodatkom proizvoda koji su na bazi ulja, kako ne biste dodatno oštetili keratinske veze mokre kose.

Za raščešljavanje vlažne kose, jer je ponekad neophodno, trebalo bi da se koriste posebne četke ili češljevi dizajnirane za tu upotrebu. Ove četke imaju mekše čekinje, koje se savijaju i prate vlasi kose, umesto da je čupaju, a češljevi imaju krupnu zupce, šire odvojene jedne od drugih. 

Žurite 

Ukoliko previše agresivno češljate mokru kosu, nećete uštedeti puno vremena, a svojoj kosi ćete naneti veliku štetu. Ukoliko vidite da vam je kosa posle pranje i dalje zamršena, pronađite dobar sprej koji pomaže da se kosa lakše odmrsi. Pravilo za češljanje je da se prvo odmrse krajevi, a tek potom ostatak kose.  

Trljanje peškirom

Trljanje kose peškirom je posebno loše za krajeve dlake. Frizeri kažu da izbor materijala za peškire nije toliko važan koliko način na koji njima sušite kosu. Umesto da je trljate, nežno tapkajte kosu kosu peškirom ili je iscedite uvijenu u peškir.

"Peglate kosu", koristite figaro

Ako na vlažnoj kosi koristite vruće aparate za stilizovanje (pegle, figaro...), ono što u suštini radite je kuvanje vlasi kose. Ovi aparati se koriste isključivo na suvoj kosi, a preporučeno je i korišćenje sprejeva za zaštitu od toplote.

Punđa ili rep dok je kosa još mokra

Ukoliko mokru kosu odmah vežete u rep ili punđu, delovi oko gumice za kosu su posebno izloženi oštećenju. Ukoliko ste u žurbi i morate da sklonote mokru kosu sa lica, preporučuje se korišćenje šnala, umesto gumica.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ako vam se nokti lome, moguće je da vam nedostaje ovo...
nokti

Reč stručnjaka

24.04.2022. 16:20

Ako vam se nokti lome, moguće je da vam nedostaje ovo...

Osim starosti, loše ishrane i prekomernih tretmana u salonu, oštećenje noktiju može prozrokovati i nedostatak hranljivih materija.

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve