Život
19.04.2021. 11:42
R. E. / Index. hr

Pobeda Maska

NASA izabrala SpaceX za slanje astronauta na mesec

NASA, mesec
Izvor: Shutterstock

NASA je odabrala SpaceX za slanje prvih astronauta na površinu Meseca od 1972. godine, objavila je agencija, što je velika pobeda kompanije Ilona Maska.

Ugovor, vredan 2.9 milijardi dolara, uključuje prototip svemirske letelice Starship koja se testira u pogonu SpaceX-a na jugu Teksasa, piše Index. hr.

"Danas sam vrlo uzbuđena i svi smo vrlo uzbuđeni što možemo objaviti da smo nagradili SpaceX da nastavi s razvojem našeg integriranog sistema sletanja ljudi", rekla je Lisa Watson-Morgan, upravnica NASA-inog programa za sletanje ljudi. 

SpaceX je pobedio Blue Origin Džefa Bezosa i Dynetics i biće jedini dobavljač sistema, što je iznenađujuća odluka jer je NASA inače birala više kompanija, u slučaju da jedna bude neuspešna. 

Industrijski analitičari kažu da se tom odlukom istaklo da je kompanija, koju je Mask osnovao 2002. godine s ciljem kolonizacije Marsa, NASA-in partner iz privatnog sektora kojem se najviše vjeruje. 

Celu nedelju na mesecu 

SpaceX je prošle godine postala prva privatna komapnija koja je uspešno poslala posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). 

U svojoj ponudi za sletanje na Mesec SpaceX je predstavio svemirsku letelicu za višekratnu upotrebu koja je dizajnirana za prevoz velikih posada i tereta za svemirska putovanja kao i  za sletanje i na Zemlju i na druga nebeska tela.

NASA, mesec,
Izvor: Shutterstock

Prototipi rakete testiraju se u pogonu kompanije u južnom Teksasu, ali su dosad eksplodirale sve četiri testirane verzije. 

Unutar programa Artemis za povratak ljudi na Mesec NASA želi raketom Space Launch System da lansira četvoricu astronauta u kapsuli Orion, koja će potom pristati na lunarnu svemirsku stanicu Gateway.

Plan za lunarnu stanicu 

SpaceX planira još kombinovati svemirski brod Starship s sopstvenom raketom Super Heavy, kako bi napravio kombinovani brod visine 120 metara i najmoćnije lansirno vozilo ikad raspoređeno.

Čovečanstvo je posljednji put kročilo na Mesec 1972. godine kroz program Apollo. 

NASA se želi vratiti i uspostaviti održivu prisutnost, dovršiti lunarnu svemirsku stanicu, a sve kako bi testirala nove tehnologije koje će otvoriti put misiji s posadom na Mars. 

Bivši američki potpredsjednik Mike Pence izazvao je 2019. godine NASA-u da pošalje prvu ženu kao i muškarca na Mesec do 2024., ali će taj vremenski okvir verovatno ublažiti predsednik Džo Bajden. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve