Život
21.11.2021. 09:05

Saveti

Nega pasa tokom hladnijih dana

pas, zima
Izvor: Shutterstock

Učinite da zima bude uživanje kako vama, tako i vašem kućnom ljubimcu. Pročitajte sledeće savete...

Ako volite svog psa – ne oblačite ga

 

Veterinari su jednoglasni u jednom savetu – ne oblačite svoje pse. Krzno ih, čak i kada su ošišani, dovoljno greje tokom dnevnih šetnji. Bez obzira na to što su kuce  preslatke u jaknama i kaputićima, nemojte ih oblačiti jer garderobe može višestruko da im naudi. Trenje kože može biti veoma neprijatno, a postoji i opasnost od iritacije, pregrevanja i alergija.

Šetajte češće, a kraće

Umesto tople garderobe, skratite vreme koje provodite van kuće sa svojim kućnim ljubimcem. U prednosti su vlasnici pasa koji u neposrednoj blizini mesta stanovanja imaju prostor namenjen za šetnju i igru kućnih ljubimaca, piše blog Port of Life.

Ne treba im jača i obilnija hrana

 

Ishrana pasa tokom zime ne bi trebalo da se razlikuje od ishrane tokom ostalih godišnjih doba, osim ako se kuca znatnije manje kreće. U tom slučaju možete davati i manje kaloričnu hranu kako ne bi došlo do gojaznosti tokom zimskog perioda.

Posebno je važno da sa svojim kućnim ljubimcem ne delite ukusne đakonije u kojima uživate tokom novogodišnjih praznika. Morate odoleti njihovom čežnjivom pogledu jer kolači i torte, pite i ostali delikatesi mogu biti veoma štetni za njihovo zdravlje. Umesto toga, nabavite grickalice koje su namenjene kucama, a možete im povremeno dati i manji komad starog ili prepečenog hleba.

Higijena tokom zime je veoma važna

Obavezno obrišite i osušite šapice nakon šetnje. Time sprečavate unos bakterija ali i rizik od nazeba. Posle igre u snegu, dobro ugrejte svoju kucu i proverite da li je dlaka suva i iza ušiju, na preponama i na vratu jer su to mesta koja najduže ostaju vlažna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kažu da je ovo najslađa životinja na svetu
Pika

Pika

07.11.2021. 19:05

Kažu da je ovo najslađa životinja na svetu

Pika je vrsta životinje u koje spadaju i zečevi. Živi u Kini, ali je ima i u Kanadi i Americi, i pred izumiranjem je, pa su je entuzijasti koji se bore za njen spas proglasili najslađom životinjom na svetu, kako bi podigli svest o važnosti očuvanja ove vrste.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve