Život
31.08.2021. 14:05
R.E.

Nema kraja?

Novi soj korona virusa: C.1.2

Istraživači koji prate nove mutacije korona virusa otkrili su novu i potencijalno zabrinjavajuću varijantu, koja nosi mnoge iste karakteristike kao i drugi sojevi, uključujući alfu, betu i gamu.

Varijanta koju proučavaju, nazvana C.1.2, pojavila se širom Južne Afrike, kao i u sedam drugih zemalja Afrike, Azije i Pacifika, i za sada nisu sigurni da li je zaraznija ili otporna na imunitet stečen vakcinacijom ili prethodnom zarazom, prenosi CNN.

“Više mutacija ne znači uvek i veću opasnost , neke mutacije mogu oslabiti virus, a kombinacija promena utiče na to da li virus postaje efikasniji, pošto jedna dodatna mutacija može da poništiti efekte druge i to je ono što naš tim trenutno istražuje”, navodi virusolog Peni Mur sa Nacionalnog instituta za zarazne bolesti Južne Afrike.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je prerano da ovu mutaciju virusa označi kao varijantu od interesa ili varijantu za zabrinutost, pa ona još uvek nema oznaku grčkog alfabeta.

Vodeći ekspert SZO za kovid-19 Marija van Kerkov, primetila je da je za sada otkriveno da je veoma mali broj ljudi, oko 100, kod kojih je dijagnostikovan korona virus zaraženo varijantom C.1.2. i da će SZO saopštiti ako se to promeni, a da je delta soj i dalje dominantan.

SZO je trenutno označila četiri zabrinjavajuće varijante, koje se lakše prenose, utiču na težinu bolesti ili drugačije reaguju na testove, vakcine ili protokole lečenja: Alfa ili B.1.1.7; Beta ili B.1.351; Gama ili P.1; i Delta ili B.1.617.2, ,a neke, kao što su Alfa i Delta, brzo su se proširile i postale dominantne varijante u većem delu sveta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Post kovid sindromi: Kako ih prepoznati
kosa

Nisu naivni

31.08.2021. 11:09

Post kovid sindromi: Kako ih prepoznati

Post kovid sindrom pogađa svaku desetu osobu koja je preležala korona virus, a doktorka iz Doma zdravlja Vračar Dragana Ðukić upozorava da simptomi nisu nimalo naivni.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
23°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve