Život
30.08.2021. 13:05
Tanjug

Možda zarazniji

Novi soj potencijalno "zaobilazi vakcine"

Naučnici
Izvor: Shutterstock

Nova varijanta kovida otkrivena u Južnoafričkoj Republici već je pronađena u Engleskoj, a naučnici upozoravaju da "može biti zaraznija" od drugih mutacija i sa potencijalom da "zaobiđe vakcine".

Soj C.1.2, koji je povezan sa "povećanom transmisijom", mutacijama je udaljen od izvornog virusa otkrivenog u Vuhanu, navode stručnjaci sa južnoafričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti i Platforme za inovacije i sekvenciranje KvaZulu-Natal, prenosi Daily Mail..

Virus su prvi put identifikovali naučnici u Južnoafričkoj Republici u maju, a otada je pronađen u Engleskoj, Kini, Demokratskoj Republici Kongo, Mauricijusu, Novom Zelandu, Portugaliji i Švajcarskoj.

U svojoj studiji, naučnici su otkrili da soj, koji potiče od soja C.1 koji je prvi put primećen usred prvog talasa pandemije, ima stopu od oko 41,8 mutacija godišnje.

Ova stopa je skoro dvostruko veća od trenutne globalne stope mutacija koja je do sada viđena kod bilo koje druge varijante od zabrinutosti.

Iako je potrebno više istraživanja "kako bi se utvrdio funkcionalni uticaj ovih mutacija", naučnici upozoravaju da bi najnovija varijanta, koja je "značajno mutirala", mogla pomoći virusu da izbegne antitela i imunološke odgovore.

"Genomski i epidemiološki podaci ukazuju na to da ova varijanta ima selektivnu prednost - povećanu prenosivost i imunološko bekstvo", navodi se u studiji objavljenoj u časopisu “Nature”.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Japan povukao Modernu zbog smrtnih slučajeva 
Vakcina, vakcinacija

Kontaminirane pošiljke

28.08.2021. 20:05

Japan povukao Modernu zbog smrtnih slučajeva 

Dve osobe su umrle nakon što su primile vakcine kompanije Moderna protiv kovid-19 koje su kasnije bile povučene nakon otkrića da su kontaminirane, saopštilo je japansko Ministarstvo zdravlja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve