Život
10.01.2023. 13:05
R.E.

Saveti

Novogodišnje odluke i kako da ih, napokon, realizujete

kalendar, pisanje, odluke, spisak
Izvor: Shutterstock

Bez obzira na to da li su vaše novogodišnje želje velike ili male, zahtevne ili ne, važno je da ih ispunite i da ne odustanete nakon prvih prepreka. Zato vam nudmo nekoliko saveta u vezi sa tim kako da ostvarite ono što želite sebi tokom 2023. godine.

Vaša želja mora biti precizna. Ukoliko, na primer, želite da počnete da se hranite zdravije, istražite šta bi to značilo na dnevnom nivou. Najteže je početi kada ne znate šta zapravo treba da radite.

Osmislite korake i podelite vaš plan na više manjih ciljeva kako biste teže odustali. Dokazano je da ljudi bolje reaguju na više sitnijih stvari koje mogu rešiti u kraćem vremenskom roku. Zadovoljstvo koje osetite ostvarivanjem manjih ciljeva će vas dodatno ohrabriti da nastavite dalje.

Uzmite svoju svakodnevicu u obzir. Mnogi veliki planovi za poboljšanje života padnu u vodu kada zaboravite na realne uslove vašeg života. Možda želite da krenete na treninge, ali ste posle posla umorni i nije vam do toga. Morate prilagoditi svoj cilj datoj situaciji, kako se ne biste razočarali. Počnite sa po pola sata laganih vežbi posle posla, a kada se naviknete možda će vam biti lakše da se odlučite da pođete u teretanu.

Zabeležite svoj napredak. Jako je važno da u svakom trenutku znate u kojoj ste fazi ostvarivanja svog plana. Mnogi psihijatri savetuju da vodite dnevnik u koji ćete svake večeri zapisivati šta ste tog dana odradili što doprinosi vašem planu. Kada imate dokaz o svom napretku "crno na belo", biće vam lakše da se motivišete.

Ne preterujte sa brojem novogodišnjih odluka. Lako je zaleteti se i na spisak staviti sve što želite da promenite u svom životu. Međutim, bolje je da postavite sebi dva cilja i da ih ispunite, nego da kažete da ćete uraditi 10 stvari, a onda od njih odustati već do Božića. Odlučite se za one koji su vam najvažniji i koji se mogu postići u narednih godinu dana.

Srećno!

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da održite zdrav i oštar um
mozak, glava, razmišljanje

Zdrave navike

04.01.2023. 04:05

Kako da održite zdrav i oštar um

Gotovo svi znaju da je u starosti važno ostati oštrog uma, pa se mnogi oslanjaju na osmosmerke ili sudoku kako bi pomogli svom mozgu da ostane mlad. Međutim, nije sve u razbibrizi i rešavanju složenih matematičkih problema, postoje i neke jednostavne promene koje gotovo svako može uneti u svoj život, a koje znatno mogu pomoći u održavanju oštrine misli.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve