Život
04.06.2022. 15:20
R.E./RTS

Srbija

Od drogiranja do samoubistva: Šta gledaju mladi na internetu

Internet
Izvor: Shutterstock

Istraživanje Unicefa, rađeno pre pandemije, pokazuje da skoro 90 odsto dece od devet do 17 godina u Srbiji koristi internet svakodnevno. Više od 60 odsto najmlađih svakodnevno pristupa internetu sa svog telefona. I skoro svi stariji učenici rade to isto.

Na internetu provedu u proseku tri i po sata dnevno, a čak 74 odsto ima profil na društvenoj mreži ili nekoj gejming platformi.

Istraživanje je pokazalo i da je 16 odsto ispitanika doživelo onlajn nasilje, dok 15 odsto tvrdi da je doživelo nasilje i bez interneta.

Svaki treći učenik imao je negativno onlajn iskustvo, a skoro četvrtina nije nikome o tome govorila ili je ignorisala problem nadajući se da će nestati sam od sebe.

Kompjuter
Izvor: Shutterstock

Više od polovine učenica i skoro 40 odsto dečaka gledalo je sadržaje o gladovanju, odnosno o tome kako smršati, što dovodi do anoreksičnih ponašanja i bulimije.

Oko polovine gledalo je druge kako se drogiraju.

A čak 44 odsto devojčica i 36 odsto dečaka videlo je kako se može počiniti samoubistvo.

Ono što nisu radili su razgovori o važnim političkim temama, prikupljanje podrške za društvene peticije i slično.

Šta roditelji (ne) treba da rade

Komentarišući ovo istraživanje za RTS, stručnjakinja za sajber bezbednost Katarina Jonev i Saša Živanović, nekadašnji načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a, istakli su ulogu koju roditelji u današnje vreme moraju da imaju kada je reč o bezbednosti dece u sajber prostoru.

Katarina Jonev, autorka knjige "Bezbedne na netu", ističe da razloga za brigu imaju svi, naročito jer roditelji često zbog sopstvenog neznanja i nesnalaženja u ovoj oblasti olako prelaze preko situacija u kojima se dete nađe i ostave problem po strani.

Šta te briga što ti nije lajkovao sliku - nije pravi pristup.

"Mi stariji, mudriji, zreliji moramo da shvatimo da u naše vreme nije bilo mobilnih telefona u meri u kojoj ih je danas. Mi umemo da razdvojimo digitalni od realnog sveta. Deca koja rastu, sazrevaju, obrazuju se, žive u digitalnom dobu, ne mogu uvek da razlikuju šta je digitalna situacija, digitalni identitet, a šta je realan svet. Njihovo bivstvovanje na društvenim mrežama je jako bitno. Podjednako kao život u realnom svetu. Stoga su itekako zabrinuti kakvu sliku odaju, kakvi su komentari, šta to druga deca rade u digitalnom svetu pa žele i oni", rekla je Jonev.
 

Ističe da je vršnjački uticaj jako važan, da je digitalno nasilje realno, te da roditelji ne treba da se vode logikom "nije to ništa strašno, deca se samo šale".

"Ne smemo imati takav pristup jer digitalno nasilje je ekvivalentno nasilju u fizičkom svetu. Simptomi su slični koje trpi žrtva i zaista posledice mogu biti užasavajuće", kaže Katarina Jonev.

I Saša Živković ističe da roditelji prave grešku kada detetu kupe neki uređaj (laptop, tablet, konzolu za igranje), a ne pročitaju pravila korišćenja i bezbednosti i ne uvedu dete u taj sajber prostor.

Starosna granica za otvaranje profila - veoma bitna 

Kao jednu od grešaka naveo je otvaranje profila na društvenim mrežama deci koja ne ispunjavaju starosnu granicu, koja je, na većini platformi, 13 godina.

"A mi znamo da predškolski uzrast već ima svoje profile. U čemu to greše roditelji? Ako vi svoje dete predstavite iznad 13 godina, ono će biti izloženo nekim nedozvoljenim, eksplicitnim sadržajima, terorističkim filmovima, nešto što dete u tom uzrastu ne treba da gleda", kaže Živković.
 

Dodaje i da roditelji, kada kače grupne fotografije, ne razmišljaju da li im je potrebna dozvola roditelja druge dece koja se vide na slici - da tu sliku objave na internetu.

kompjuter, telefon, internet
Izvor: Shutterstock

Ističe da roditelji decu moraju naučiti i šta je prava šala, koja ne vređa nikoga - kako bi na internetu mogli da prepoznaju šta nije.

"Osnovna stvar je da roditelj mora da sedne sa detetom i da ga upozna sa svim potencijalnim pretnjama. Nema tu izgovora, ja ne znam...", rekao je Živković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deca i internet: Kako prepoznati zavisnost
Deca, dete, internet, društvene mreže

Pitali smo stručnjake

04.02.2022. 08:05

Deca i internet: Kako prepoznati zavisnost

"U istraživanju koje je 2019. godine sproveo ’Eukids online’ pokazalo se da su u upotrebi društvenih mreža deca u Srbiji na prvom mestu. Čak 86 odsto njih koristi internet svakodnevno, a jedna petina zanemaruje osnovne fiziološke potrebe zarad što dužeg ostajanja ispred ekrana“, priča za "Ekspres“ Emina Beković, edukator Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve