Život
01.10.2022. 07:10
Beta

Kina

Otkrivene ruševine drevnog kraljevstva (FOTO)

Arheologija
Izvor: Shutterstock

Arheolozi su otkrili ruševinu drevnog kraljevstva Dian u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan i iskopali ruševine zgrada i predmete koji dokazuju da je region bio pod praktičnom upravom dinastije Zapadni Han (202 pre nove ere -25 nove ere), piše Sinhua.

Nalazište relikvija Hebosuo, za koje se veruje da je stambeni kvart drevnog kraljevstva Dian, mesto je gde su otkopane ruševine zgrada, grobovi i preko 2.000 drugih kulturnih relikvija, kao što su glina za pečaćenje, bambus i drvene pločice i posuđe od žada.

Prema rečima Liu Džengsjonga, direktora Junanskog instituta za kulturne relikvije i arheologiju, najvažnija otkrića su glina za pečaćenje, bambus i drveni listići, koji čuvaju identitet lokalnih zvaničnika i pisma tog vremena.

Drevno kraljevstvo Dian je poraženo od tadašnjeg vladara dinastije Zapadni Han i uključeno je u teritoriju dinastije Zapadni Han kao region Jidžou.

Uz ruševine zgrade, put širine 12 metara, pločice i pločice na nadstrešnici ukazuju na to da se administrativni centar Jidžou Džun, ili prefektura Jidžou, nalazio u blizini te lokacije.

"Otkriće je dalo dodatne dokaze o procesu ujedinjavanja Kine i kako je postala i multietnička zemlja”, rekao je Điang Džilong, istraživač sa Junanskog instituta za kulturne relikvije i arheologiju.

Otkriće je objavljeno na konferenciji za medije koju je 28. septembra održala Nacionalna uprava za kulturnu baštinu i smatra se jednim od najvećih arheoloških otkrića u Kini, navodi Sinhua.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve