Život
11.06.2022. 15:05
R.E

Ljubimci

Ovo su najbolje rase pasa za starije ljude

Psi
Izvor: Shutterstock

Kućni ljubimci su odlično društvo za ljude u svakoj životnoj dobi, ali posebno za starije, kojima pažnja i društvo trebaju više nego drugima. Međutim, postoje neke rase pasa koje su pogodnije za starije ljude od drugih. Pročitajte koji su to psi najboli za seniore...

Pudle su pametni psi i lako ih je trenirati. Formiraju jake veze sa svojim vlasnicima i obožavaju porodična okupljanja. Vrlo su nežne životinje i poklanjaju mnogo pažnje. Pored toga, ne zahtevaju mnogo fizičke aktivnosti, osim šetnje.  Ne linjaju se puno, mada moraju da se vode na sređivanje svakog meseca. Postoji više veličina pudli: toy (kao igračka, vrlo male), mini i standardne, piše Fetch.

Pomeranci su mali i jako mekani psi. Vole pažnju i vezaće se za vlasnika odmah. Odličan su izbor za starije ljude, jer im donose zabavu i aktivnost u život. Moraju se češljati redovno, zbog duge dlake, a takođe ih je lako trenirati. Ovi psi vole da se oglašavaju, pa mogu biti glasni, što je aspekt koji se mora uzeti u obzir zbog mesta gde živite i komšija.

Mops, odnosno popularni pug je pas malog rasta i slatke spljoštene njuške. Vole da borave u kući i pružiće ljubav i pažnju svojim vlasnicima. Nije im potrebno mnogo aktivnosti i retko laju, mada zbog prirode nosa hrču kada spavaju. Održavanje dlake je relativno lako, mada im se bore na licu moraju često čistiti.

Havanski bišoni su takođe odličan izbor malog psa za starije ljude. Vrlo su umiljati i druželjubivi i nije im potrebno mnogo fizičke aktivnosti. Potrebno ih je redovno češljati i voditi na šišanje, ali se ne linjaju mnogo.

Maltezeri su jako mali pa su zato odličan izbor psa koji može stati u krilo. Intelignetni su, druželjubivi i nežni. Nije im potrebno mnogo nege osim češljanja i kupanja, a lako se i treniraju.

Velški korgi pripada rasama srednje veličine. Inteligentni su imaju mnogo energije i vole da udovoljavaju svoji vlasnicima. Imaju kratke noge i zdepasto telo, a mnogi ih vole zbog slatke okruglaste zadnjice. Vole da budu napolju i da se šetaju svakog dana, pa su preporučeni za ljude koji imaju energije za njihove potrebe. Oni vole da budu glasni, pa često laju, što se mora uzeti u obzir pri biranju ove rase.

Od većih pasa ističu se zlatni retriveri i labradori. Zlatni retriveri su izuzetno inteligentni veliki psi puni ljubavi. Vole da se kreću, pa se preporučuju aktivnim seniorima koji vole šetnje i aktivnosti u prirodi. Često se koriste kao terapeutski psi, što znači da ih je lako trenirati.

Labradori su takođe često terapeutski psi i pomažu slepima i drugim invalidima, pa je i njih lako trenirati. Poznati su po svojoj mirnoj prirodi i vežu se za vlasnike relativno brzo. Kada birate veće pse, morate dobro proceniti da li se uklapaju u vaš prostor i životni stil.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ako niste znali i ulični psi imaju svoj festival
Pas

Beograd

08.06.2022. 22:05

Ako niste znali i ulični psi imaju svoj festival

Vreme je da se na jednom mestu okupe psi, profesionalci, vlasnici i ljubitelji pasa. Festival je edukativnog, zabavnog karaktera promovišući nove tendecije u odabiru, odgajanju i udomljavanju, a i tretiranju pasa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve