Život
31.03.2024. 19:15
R. E.

Klimatske promene

Porast temperature vode usporava okeanske tokove

1
Izvor: Shutterstock

Istraživanje o značajnom usporavanju Atlantske meridionalne promene cirkulacije (AMOC), pokazuje da je protok ovog sistema u okeanu postao nestabilan od sredine devedesetih godina prošlog veka, i predstavlja prve dokumentovane dokaze o ovom problemu.

Aleksej Mišonov i njegov tim su analizirali decenije podataka o okeanskim tokovima kako bi pratili performanse AMOC tokom vremena. Njihova istraživanja otkrivaju da je AMOC u periodu od 1955. do 1994. godine bio stabilan, ali je od tada došlo do naglog opadanja njegove snage i brzine.

Naučnici povezuju ovaj trend sa kontinuiranim zagrevanjem površine okeana i promenama u slanosti gornjih slojeva vode. AMOC je ključan u distribuciji tople vode ka polarnim regionima i hladnije vode ka tropskim područjima, što utiče na globalne klimatske obrasce.

Usporavanje AMOC može dovesti do ekstremnijih vremenskih uslova, porasta nivoa mora, i poremećaja u morskim ekosistemima, upozorava Mišonov. 

Istraživanje je koristilo raznovrsne podatke o okeanskim tokovima kako bi analiziralo dinamiku AMOC-a. Njihovi nalazi naglašavaju kompleksnost okeanske klime i potrebu za daljim istraživanjem kako bismo bolje razumeli ove sisteme i predvideli buduće promene u klimi.

Ovo studija, koju su predvodili istraživači sa Univerziteta u Merilendu i Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, predstavlja važan korak ka boljem razumevanju uticaja klimatskih promena na okeanske tokove i globalnu klimu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve