Život
05.03.2023. 16:10
R. E. / Britannica

Plamen revolucije

Priča o ženi koja je dala život za slobodu

Roza Luksemburg
Izvor: Shutterstock

"Želim da delujem na ljude kao udar groma, da im raspalim um, ali ne ispraznim govorima, već širinom svoje vizije, snagom svog ubeđenja i svojom moći izražavanja.“

Tako je o sebi govorila Roza Luksemburg, poznata kao "Crvena Roza“, jedna od najvećih revolucionarki dvadesetog veka, rođena 5. marta 1871. godine.

Roza Luksemburg je, po mnogim aspektima, bila žena ispred svog vremena. Vrednosti kao što su prava žena i radnička prava, za koje se tako strastveno borila i danas su ciljevi koje tek treba da u potpunosti ostvarimo.

Rođena je u Poljskoj u jevrejskoj porodici. Bila je teoretičarka marksizma i demokratskog socijalizma, a od rane mladosti je bila aktivna u socijalističkom pokretu. Već sa 16 godina je postala član poljske levičarske partije, Proletarijata.

Uprkos tadašnjim predrasudama vezanim za žene u politici, bila je izuzetno politički aktivna. Sama činjenica da je bila politički ravnopravna sa muškarcima i da je argumentovano pobijala njihove teorije, je revolucionarna sama po sebi, jer je u to vreme za žene širom Evrope bilo nezamislivo da muškarcima prigovore za mnogo banalnije stvari nego što je politički poredak.

Bila je suosnivač novina "Prava radnika“, koje su 1893. godine nastale kao opozicija nacionalističkoj politici Poljske socijalističke stranke. Verovala je da samo socijalistička revolucija u Nemačkoj, Austriji i Rusiji može osigurati postojanje nezavisne Poljske.

Kada se 1898. udala za Gustava Libeka, dobila je nemačko državljanstvo i u Berlinu se učlanila u Socijaldemokratsku stranku Nemačke (SPD), koja je tada bila vodeća organizacija socijalista. Predviđajući rat, žestoko je napadala nemački militarizam i imperijalizam i zalagala se za opšti štrajk koji bi solidarizovao radnike i sprečio Prvi svetski rat, piše "Britannica".

Uprkos tome što je veći deo svog života provela u Nemačkoj, ostala je glavni teoretičar poljskih socijaldemokrata.

Ruska revolucija 1905. godine je dala podstrek ideji koju je Roza Luksemburg osmislila nekoliko godina ranije - da su masovni štrajkovi glavni element u revolucionarnoj radničkoj borbi za vlast, što razlikuje socijalističku od svih prethodnih revolucija.

Njen verovatno najpoznatiji citat je: "Sloboda je uvek sloboda za disidente“ (Freiheit ist immer Freiheit der Andersdenkenden), koji se često prevodi kao: "Sloboda je uvek i isključivo sloboda za onoga koji misli drugačije“.

Roza Luksemburg
Izvor: Shutterstock

Zbog političkih aktivnosti, u zatvoru je bila tri puta. Učestvovala je u neuspešnoj revoluciji u Berlinu, u januaru 1919. godine, i sa stotinama drugih aktivista, uhvaćena je, mučena i ubijena.

Ubili su je pripadnici frajkora, dobrovoljačke jedinice u Nemačkoj koja je igrala veliku ulogu u nastanku nacizma.

Nakon nasilnog ispitivanja, 15. januara 1919. godine, tupim predmetom joj je smrskana lobanja, a njeno telo je bačeno u kanal reke Špreje. Njen dojučerašnji saborac, predsednik socijaldemokratske vlade, Fridrih Ebert, zahtevao je od Ministra policije u toj vladi, Gustava Noskea da okonča ustanak i na taj način indirektno izdao naređenje za njeno ubistvo.

Klara Cetkin je zapisala reči koje možda i najbolje opisuju život Roze Luksemburg: “Doživeti revoluciju, boriti se, to je bila njena najveća sreća. Snaga volje, nesebičnost i privrženost, angažovala je celo njeno biće i sve što je imala da ponudi socijalizmu. Žrtvovala se s razlogom, ne samo u svojoj smrti, već u svakodnevnom radu i borbi. Bila je oštri mač i živi plamen revolucije.”

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je sledeće?! U Pakistanu zabranjeno okupljenje za Međunarodni dan žena
žene, muškarci, neravnopravnost

"Zapadne vrednosti"

04.03.2023. 21:05

Šta je sledeće?! U Pakistanu zabranjeno okupljenje za Međunarodni dan žena

Vlasti Lahora, grada na istoku Pakistana, zabranile su predviđenu manifestaciju za Međunarodni dan žena, 8. mart, koja redovno nailazi na oštre reakcije u toj konzervativnoj i patrijarhalnoj zemlji.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve