Život
11.07.2021. 21:22
Tanjug

Dražava daje subvencije

Prijavite se ako želite električni ili hibridni automobil

automobili
Izvor: Shutterstock

U Srbiji ima oko 4.000 vozila na električni i hibridni pogon, a zahtevi za podelu ukupno 120 miliona dinara za njihovu subvencionisanu kupovinu u 2021. mogu se podneti do 1. novembra.

Subvencije iznose od 250 do 5.000 evra, u zavisnosti od vrste vozila: 250 evra za mopede i lake tricikle, 500 evra za motocikle i teške četvorocikle, 5.000 evra isključivo za električna vozila i za vozila na hibridni pogon od 2.500 do 3.500 evra.

U Ministarstvu zaštite životne sredine kažu za Tanjug da je to jedna od aktivnosti vlade za smanjenje zagađenja vazduha.

"Samo održivim sistemima i većom zastupljenošću vozila na alternativni pogon može se smanjiti zagađenje koje dolazi od saobraćaja", izjavila je ranije ministarka Vujović.

Međutim, da bi na putevima bilo vise ekoloških vozila, potrebno je obezbediti dovoljno elektro punjača. Putevi Srbije navode da je instalirano osam punjača za električne automobile na ključnim tačkama glavnih puteva u zemlji.

Pet punjača ima izlaznu snagu od 22-50kW, a tri su ultra brza, od 175kW. Punjaci su predviđeni za rad napolju na temperaturama od minusr 30 do plus 50 stepeni.

Tri nova ultra brza punjača su sada povezana na platformu Charge&Go, koja omogućava nadzor i upravljanje nad sistemom punjača, onlajn uvid korisnika aplikacije u zauzetost punjača i mogućnost rezervacije i naplate punjenja.

Svi instalirani elektro punjači vidljivi su na vodećim svetskim aplikacijama.

Usluga punjenja elektricnih automobila je, kako ističu iz Puteva Srbije, za sada besplatna, a u pripremi je zakonska regulativa za uvodenje naplate za sve korisnike.

Sve više automobilskih kompanija prelazi na proizvodnju automobila sa električnim pogonom, a prvi čovek prodaje u Folksvagenu Klaus Zellmer u intervjuu za minhenski Merkur je rekao da je trenutni plan Folksvagena da iz svoje ponude u Evropi izbaci sva vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u periodu od 2033. do 2035. godine.

I Fijat će do kraja ove decenije, kako je najavio izvršni direktor Olivije Fransoa, potpuno preći na proizvodnju električnih automobila. Fijat je već predstavio model 500 na električni pogon, koji je samo početak trazicije ka nultoj emisiji štetnih gasova.

Takođe, u fabrici Fijata u Kragujevcu se nadaju izbacivanju novog modela koji bi bio na hibridni pogon, a posle i potpuno na struju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Povlači se 285.000 električnih automobila
automobili

Bezbednosni rizik

27.06.2021. 09:43

Povlači se 285.000 električnih automobila

Kompanija Tesla povlači oko 285.000 električnih automobila iz Kine jer funkcija "cruise-control" kojom se održava zadata brzina, može slučajno da se aktivira i prouzrokuje da automobila iznenada ubrza, što je bezbednosni rizik, saopštile su kineske vlasti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve