Život
22.09.2021. 14:05
R.E.

Grčka

Razboliš se i dron ti donese lekove

dron
Izvor: Shutterstock

Grčka je testirala dron za isporuku lekova u izolovane predele bez zagađenja životne sredine, tako što je poslala bespilotnu letelicu u selo sa 200 žitelja.

Crveni dron sa četiri elise poleteo je iz grada Trikala na severozapadu zemlje i leteo tri kilometra ka mestu Leptokarija. Zaustavio se dva puta, ispred apoteke, gde su zaposleni istovarili lekove iz pregrade za prtljag, a zatim na njivi, prenosi Rojters.

"Tehnologija može da pruži stvarna rešenja za stvarne probleme sa kojima se danas suočavamo. Danas smo prebacili lekove apoteci, sutra to može biti i za hitne slučajeve", rekao je gradonačelnik Trikale Dimitris Papasterđoju.

Dron je razvijen u okviru progrema "Harmonije" koji finansira EU s ciljem rešenja za transport korišćenje resursa sa niskim nivoom ugljenika.

Program sa dronovima osmišljen je za ljude koji imaju problem mobilnosti, žive u udaljenim mestima i za hitne slučjaeve.

Program "Harmonija", u okviru kojeg sa razvijaju i autonomna vozila. biće testirani u još šest gradova u EU i Velikoj Britaniji.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dronovima protiv brzih glisera
gliser, more

Crna Gora

31.07.2021. 10:45

Dronovima protiv brzih glisera

U borbu protiv prekoračenja brzine na moru biće uključeni i dronovi, najavio je pomoćnik direktora za bezbednost plovidbe u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore Žarko Lukšić
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
04.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve