Život
21.04.2023. 07:05
R.E.

Šta vi mislite?

Roditelji zabrinuti: Da li će veštačka inteligencija raditi i domaći deci?!

škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Može da napiše predavanje, novinski tekst, komponuje i za kratko vreme je dospeo do najšire javnosti - ChatGPT odavno više nije samo za eksperte i štrebere. Roditelji u Nemačkoj brinu zbog mogućeg korišćenja tog programa veštačke inteligencije u školama.

U anketi fondacije Vodafon (Vodafone) 60 odsto roditelja je reklo da je veštačka inteligencija opasna za učenike. Oko 30 odsto pak u širenju nove tehnologije vidi šansu. U ukupnom stanovništvu Nemačke skeptičnih je nešto manje - 57 prema 35 odsto.

A šta je zapravo ChatGPT o kojem sada priča ceo svet?

Program za ćaskanje. Ali korisnik se ne dopisuje sa ljudskim bićem već sa kompjuterom koji reaguje kao čovek i odgovara na pitanja iz najrazličitijih oblasti. U stanju je, na primer, i da interpretira književnost, piše pesme i priče. Javnosti je dostupan od novembra.

Deset odsto roditelja srednjoškolaca je u anketi navelo da njihova deca već koriste ChatGPT, na primer za domaći zadatak. Većina pritom ne veruje da ć́e to staviti tačku na tradicionalni domaći.

Ipak, većina roditelja je protiv korišćenja programa u školama.

"Danas smo tek na početku jednog procesa, čiju dinamiku i razmere još uopšte ne možemo da procenimo", izjavio je predsednik Nemačkog udruženja nastavnika Hajnc Peter Majdinger (Heinz-Peter Meidinger).

Veštačka inteligencija će, prema njegovim rečima, promeniti nastavu, škole i strategije edukacije učenika, piše dpa.

Ipak, većina građana (85 odsto) ne smatra da će veštačka inteligencija potisnuti ili zameniti prosvetne radnike. To mišljenje deli i Majdinger, koji veruje da lični odnos učitelja i učenika ostaje ključ za uspešan obrazovni proces.

Čak 74 odsto ispitanih slaže se da će sa jačom upotrebom veštačke inteligencije u školama, morati da se redefiniše i šta je rezultat sopstvenog intelektualnog napora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koja je sledeća profesija na meti veštačke inteligencije
Veštačka inteligencija

Ko treba da se zabrine

18.04.2023. 21:10

Koja je sledeća profesija na meti veštačke inteligencije

Nakon brokera, vizuelnih i muzičkih umetnika, producenata i režisera, čini se da razvoj veštačke inteligencije preti još jednoj profesiji – advokatima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve