Život
15.04.2021. 14:21
Tanjug

Odoleva ljudima

Samo tri odsto svetskog ekosistema netaknuto

priroda, ekosistem,
Izvor: Shutterstock

Svega tri odsto ekosistema na kopnu je netaknuto, sa zdravom populacijom i svim izvornim životinjama i neometanim staništima, pokazala je studija.

Ovi fragmenti divljine netaknuti ljudskim aktivnostima se nalaze uglavnom u delovima Amazona i tropskim šumama Konga, u istočnom Sibiru i severnokanadskim šumama i tundrama, kao i u Sahari, preneo je Gardijan.

Naseljene životinje, poput mačaka, lisica, zečeva, koza i kamila su imale veliki uticaj na određene domaće vrste u Australiji, gde je studija utvrdila da nijedna oblast nije ostala netaknuta.

priroda, reka
Izvor: Shutterstock

Istraživači predlažu ubacivanje manjeg broja važnih vrsta u nekim oštećenim područjima, kao što su slonovi i vukovi, čime bi moglo da se povrati do 20 odsto ekološki netaknutog kopna.

Ranije analize uz pomoć satelita su ukazivale da je 20 do 40 odsto divljine skoro netaknuto aktivnostima ljudi, ali su naučnici koji su radili novu studiju utvrdili da šume, savane i tundre mogu delovati odozgo netaknuto, a da na zemlji istovremeno nekih vrsta jednostavno više nema.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve