Život
23.10.2021. 09:05
www.verywellfit.com

Kako da...

Saveti: Kako da istrajete u vežbanju kod kuće

vežbanje
Izvor: Shutterstock

Održavanje motivacije je ključno za doslednu naviku vežbanja kod kuće. Evo nekih saveta i trikova za to.

Mnogima vežbanje samo po sebi predstavlja veliki izazov. Zna da bude izuzetno naporno, oduzima dragoceno vreme i može da nervira ako se napredak ne primećuje tako brzo. A sve to može da bude još veći izazov, ako vežbate kod kuće, gde obavljate svakodnevne aktivnosti. 

Napravite prostor posvećen vežbanju

Napravite prostor posvećen vežbanju i to će vam pomoći da se osećate kao da idete u teretanu. Prostor ne mora da bude velik – samo vam je potrebno dovoljno mesta da možete da pokrećete svoje telo. Držite svu opremu u ovom prostoru i nemojte raditi ništa drugo u njemu osim vežbanja.

Eliminišite sve što vas ometa

Ako vam za vežbanje nije potreban telefon, držite ga van prostora za vežbanje tokom treninga. Ako u telefonu čuvate spisak vežbi, probajte da iz zapišete u svesku. Ako koristite neki strim, proverite da li to možete da radite na TV uređaju ili nekom drugom ekranu na kom se ne pojavljuju poruke i pozivi.

Izdvojite tačno određeno vreme (i zapišite ga)

Napravite raspored vežbanja kao da su u pitanju sastanci. Vežbanje je i tako najvažnija obaveza tokom vaše nedelje. Dodajte ga u virtuelni kalendar ili zapišite u planer. Kada vidite vreme rezervisano za vežbanje, bolje ćete se pripremiti da to vreme posvetite toj aktivnosti.

Unapred izaberite vežbe

Da ne biste pola sata birali vežbe, izaberite ih unapred. Napišite ih na listu papira ili sačuvajte linkove ka strimovane vežbe radi lakšeg pristupa. Trudite se da se pridržavate unapred određenih vežbi, ali nemojte biti strogi prema sebi ako nešto iskrsne. Tu vam može pomoći neka fitnes aplikacija.

Pridružite se virtuelnoj zajednici za vežbanje

Ako ne prisustvujete lično grupnim časovima, možda vam nedostaje društveni aspekt fitnesa. Postoje na desetine onlajn zajednica za ljubitelje fitnesa. Ako ne volite virtuelne zajednice, možda bi vežbanje sa pouzdanom prijateljicom preko FaceTimea ili Zooma moglo da vam da preko potreban podstrek.

Investirajte u opremu koju volite

A ako vaša omiljena vrsta vežbi podrazumeva opremu, onda definitivno vredi da u nju investirate. Na primer, ako volite vežbe sa tegovima, bićete daleko motivisaniji da vežbate ako imate teg kod kuće umesto da terate sebe da radite vežbe u kojima se oslanjate samo na svoju težinu.

Angažujte virtuelnog ličnog trenera

Ako vam obaveze i finansije to dozvoljavaju, profesionalni lični trener može da bude od velike koristi za vežbanje kod kuće. Dobar lični trener prilagođava planove vežbanja svojim klijentima, redovno proverava napredak i reakcije i pruža odgovornost i motivaciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve