Život
31.10.2021. 20:40
R.E.

Kojekude sa Marom

Saznajte koje su sve zgrade u Beogradu nekada bile Gestapo zatvori (VIDEO)

Kojekude sa Marom
Izvor: Screenshot Youtube Kojekude sa Marom

Beograd je oslobođen od nemačke okupacije pre 77 godina, ali po gradu još uvek postoje zgrade koje su nekada bile Gestapo zatvori.

 

One danas nisu adekvatno obeležene, pa se dešavalo da se na Starom sajmištu, gde je bio logor i masovno stratište ljudi, organizuju žurke i koncerti.

U novoj epizodi emisije Kojekude sa Marom se bavimo ovim lokacijama.

Na mestu današnjeg Prirodno-metalurškog fakulteta se i pre rata nalazio centralni gradski zatvor Glavnjača, koji je zadržao svoju funkciju i nakon okupacije Nemaca. Ruardsko-geološki fakultet u Đušinoj takođe je bio istražni zatvor.

Na adresi Obilićev venac broj 4 (tadašnji broj 6) nalazila se Glavnjača 2, odnosno istražni zatvor Specijalne policije koji je bio pod upravom domaćih kvislinga, ali je funkcionisao pod budnim okom Gestapoa.

Prva zgrada koju je nemačka policija zauzela nakon okupacije bila je u Ulici kralja Milana, prekoputa današnjeg bioskopa Zvezda, sasvim blizu mesta gde su na Terazijama vešani domaći rodoljubi. Nedaleko odatle je bio i prvi zatvor Gestapoa, na današnjem Trgu Nikole Pašića, tadašnja adresa je bila Aleksandrova ulica broj 5. U leto 1941. godine promenjeno je sedište nemačke policije, odnosno Gestapoa i ona se tada seli u Ratnički dom, odnosno današnji Dom vojske. Iz zatvora put je vodio na tri strane.

U logor na Banjici, Starom sajmištu ili na Autokomandi, takozvane Topovske šupe.

Staro sajmište i Topovske šupe ni danas nisu adekvatno obeležene kao stratište mnogih Srba, Jevreja i Roma, pa se tako dešavalo da se tu održavaju žurke i koncerti. Postoji plan da se na tom mestu na Autokomandi podigne tržni centar.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mali i Veliki Mokri Lug: Ovo sigurno niste znali
Beograd

"Kojekude sa Marom"

03.10.2021. 14:05

Mali i Veliki Mokri Lug: Ovo sigurno niste znali

Veliki i Mali Mokri Lug su jedna od najstarijih beogradskih naselja sa bogatom istorijom i običajima. Kada su Rimljani gradili vodovod u prvom veku nove ere u tadašnjem Singidunumu, jedan kraj cevi je išao do Knez Mihailove, mesta gde se danas nalazi Biblioteka grada Beograda, a drugi kraj, tj. početak vodovoda je bio u Velikom Mokrom Lugu. Paradoks je da ovo naselje i dalje nema kanalizaciju!
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
15°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve