Život
19.12.2023. 08:05
R.E.

Srećna slava

Zašto je Sveti Nikola najmasovnija slava u Srbiji

slava, pogača, sveća
Izvor: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva 19. decembra slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Procenjuje se da skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu.

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma - 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

Slavi se i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mire u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u Crkvu Svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika. Tri godine potom građani Barija su u čast Svetom Nikoli podigli velelepnu crkvu.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se u celom hrišćanskom svetu. Praznuje se kao dečji praznik u zemljama Zapadne Evrope, kada se deca darivaju poklonima.

Sveti Nikola pada u vreme božićnog posta, pa vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patara, u oblasti Likija u Maloj Aziji, od roditelja Teofana i None, u vreme rimskog cara Valerijana. Od ranog detinjstva bio je veoma religiozan i svoj život je potpuno posvetio hrišćanstvu. Kada je odrastao i izučio škole, želeo je da stupi u sveštenički čin, pa ga je njegov stric, arhiepiskop, proizveo u čin sveštenika grada Mira.

Početak sveštenike službe Svetog Nikole pripisuje se vremenu vladavine rimskih careva Dioklecijana (284-305) i Maksimilijana (286-305). Nakon što su oba cara abdicirala 1. maja 305. godine, došlo je do promene u politici njihovih naslednika prema hrišćanima. Nikola je bio zatvoren za vreme Dioklecijanovih progona, a oslobođen za vreme Konstantina Velikog.

RELIGIJA SLAVA SVNIKOLA
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Kada su njegovi roditelji umrli, Sveti Nikola je bogastvo koje je nasledio podelio siromašnima.

Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju.

Svetom Nikoli je posvećeno više od 1.100 crkava u Srbiji.

Postoji nekoliko razloga zbog čega je baš ovaj svetac toliko zastupljen u našem narodu. 

Naime, njegovo žitije je jedno do prvih koje je prevedeno sa grčkog jezika, te su Srbi prihvatajući hrišćanstvo, upravo na primerima iz života Svetog Nikole učili osnovne postulate ove religije, a mnogi od njih su baš ovog sveca odabrali da im bude zaštitnik.

Ostali razlozi su mnogo praktičniji - Sveti Nikola se slavi u vreme božićnog posta, te je trpezu za takvu slavu našem narodu nekada bilo jeftinije i jednostavnije da pripremi, a sam početak zmiskog perioda je vreme kada se ne radi u poljima i kada narod ima više vremena da se posveti proslavama. 

Anketa

slava, 19. 12. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počeo post, patrijarh ima važnu poruku (VIDEO)
post

Da li postite?

28.11.2021. 17:50

Počeo post, patrijarh ima važnu poruku (VIDEO)

Božićni post je počeo i trajaće tačno 40 dana. Tim povodom patrijarh Porfije je objavio sledeću poruku na svom Instagram profilu:
Close
Vremenska prognoza
mist
11°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve