Život
24.02.2022. 23:35
Promo

Savet nutricioniste

Šta znači kada na namirnici piše "BEZ aditiva"

hrana, kupovina
Izvor: Shutterstock

Sastav brojnih namirnica koje su na tržištu danas je veoma složen i pri samom pogledu na deklaraciju mnogi odustaju od čitanja i tumačenja i odluku donose na osnovu naziva, brenda ili ukusa koji su probali i vole.

Međutim, izuzetno je važno šta biramo zbog toga što neki proizvodi mogu imati sastojke i supstance zbog kojih se mogu pojaviti brojna obolenja i neželjena dejstva koja značajno ugrožavaju zdravlje.

Sve to može sprečiti pametna kupovina sa unapred napravljenim planom i to prema smernicama stručnjaka. Upravo da biste svaki sledeći put kupovali samo najkvalitetnije proizvode za sebe i svoje ukućane, nutricionistkinja Maja Ataloš otkriva šta treba izbegavati i zbog čega.

Njena preporuka su proizvodi koji su bez konzervansa, veštačkih boja, pojačivača aroma, palminog ulja i glutena, a možemo ih prepoznati pod oznakom FREE FROM (BEZ formula) koju su neki proizvođači uveli da bi transparentno pokazali svoj sastav i olakšali izbor potrošačima.

"Oznaka 'BEZ aditiva' je odlična smernica za potrošače i ona znači da proizvod koji je nosi nema konzervanse, veštačke boje, veštačke pojačivače arome, palmino ulje i gluten. Na našem tržištu postoje proizvodi za koje biste najmanje očekivali da mogu da ispune ove standarde, poput mesnih, ribljih i namaza od povrća, ali ukoliko ovu oznaku vidite i na pašteti čije ste ostale sastojke dobro iščitali na deklaraciji – slobodno i bez brige, uz umerenost i bez preterivanja, možete da konzumirate ovakve proizvode“, kaže Maja Astaloš i objašnjava koliko je važno da se informišemo i pratimo smernice.

"Iako aditivi pomažu da hrana ostane u zgusnutom, praškastom ili čvrstom stanju, pojačavaju miris, ukus, kremasto ili neko drugo svojstvo, nisu neophodni da bi proizvod imao produžen rok upotrebe. Nisu svi štetni, ali neki uopšte nisu pogodni za ljudski organizam“, kaže Maja i dodaje da osim činjenice da su aditivi jeftin i profitabilan dodatak proizvodima kod kojih se štedi na sirovinama, pojedini mogu u potpunosti da zamene prirodne sastojke, što nikako nije dobro. 

Nutricioniskinja Maja Astaloš daje zeleno svetlo za paštetu u ishrani samo ukoliko je BEZ aditiva i poput svih Argeta ukusa, napravljena od najfinijih komada mesa i ribe, 100% prirodnih začina i ulja.

Savremene tehnologije u proizvodnji hrane omogućavaju da proizvodi budu vrhunskog kvaliteta kojima nije potrebno ništa dodavati.

Ovom filozofijom kvaliteta se vodi i jedan od najvećih proizvođača mesnih, ribljih i namaza od povrća – Argeta. Zbog vrhunskog kvaliteta sirovina, moderne i visokotehnološke proizvodnje i posebnog postupka termičke obrade koji obezbeđuje duži rok trajanja bez veštačkih aditiva, nastaju namazi koji su broj 1 prema mišljenju potrošača u 28 evropskih zemalja. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ishrana: Kada se kilogrami nikako ne smanjuju
vaga

Saveti

10.10.2021. 23:00

Ishrana: Kada se kilogrami nikako ne smanjuju

Trenirate, pazite šta jedete... ali kilogrami nikako da se samanjuju? Pročitajte sledeće trikove koji vam mogu pomoći da savladate periode stagnacije
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve