Život
23.01.2023. 12:10
Promo

Šta kažete?

Evo kako će izgledati Stara pošta na Savskom trgu i šta će tu biti (FOTO)

1
Izvor: Promo

Zgrada nekadašnje Pošte na Savskom trgu, remek-delo velikog srpskog arhitekte Momira Korunovića, kojeg zovu "srpski Gaudi", uskoro će biti temeljno rekonstruisana. Jednom od najlepših zdanja predratnog Beograda biće vraćen originalni izgled, sa raskošnom fasadom i u identičnim razmerama koje je imalo sve do 1944. godine.

"Na osnovu postojeće arhivske dokumentacije i originalnih crteža, koji su ukrštani s autentičnim fotografijama, rekonstruisana je originalna spoljašnost zgrade. Takođe, otkriveni su svi planovi fasade i rekonstruisani su elementi kojih nije bilo na crtežima. Savremeni način gradnje i postojeći građevinski materijali biće prilagođeni fizionomiji objekta, kako bi se temeljnom rekonstrukcijom postigao što je moguće originalniji izgled zgrade sagrađene pre gotovo jednog veka“, istakao je Bratislav Milojević iz kompanije "Mašinoprojekt Kopring", koja je angažovana na rekonstrukciji.

1
Izvor: Promo

Nakon završetka rekonstrukcije, Korunovićevo zdanje na Savskom trgu postaće novi dom za dečije pozorište "Boško Buha“, interaktivni dečiji muzej, kao i biblioteku, dok će se na poslednjem spratu nalaziti restoran i kafić za posetioce, sa otvorenim terasama na delovima ravnog krova.

Čuveni arhitekta Momir Korunović podigao je zgradu Stare pošte u savremenom srpsko-vizantijskom stilu 1929. godine, ali je burna istorija zakomplikovala njenu sudbinu.

1
Izvor: Promo

Ovo zdanje, koje je ponosno isticano na razglednicama starog Beograda, tokom Drugog svetskog rata pretrpelo je velika oštećenja.

Po završetku rata zgrada je restaurirana u duhu socrealizma, a sa raskošne fasade poskidani su ornamentalni i dekorativni elementi koji su je krasili. Tako je Stara pošta "ogoljena“, zaravnjena, skraćena i svedena na današnji izgled koji nije ni nalik originalnom rešenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi Sad dobija tri nova mosta - koliko će to koštati
dunav, novi sad

Kinezi grade

10.01.2023. 15:16

Novi Sad dobija tri nova mosta - koliko će to koštati

U Novom Sadu se istovemeno grade tri mosta, što će 2025. godine, odnosno 2026. kada budu završeni, duplirati broj mostova u gradu, istakao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, precizirajući da će ti infrastrukturni objekti, bez pripremnih radova i projektovanja, koštati oko 360 miliona evra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve