Život
18.12.2022. 16:45
Promo

Veliki jubilej

Stogodišnjica prve diplome Elektrotehničkog fakulteta

Elektrotehnički fakultet
Izvor: Shutterstock

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je 74 godine od osnivanja. Miroslav Čuković istakao je kao gradski menadžer ali i nekadašnji student Elektrotehničkog fakulteta važnost postojanja i daljeg razvitka ove institucije.

"Više od dana fakulteta značajnije je što se sada obeležava i sto godina od izdavanja prve diplome ove najprestižnije obrazovne institucije u Beogradu i Srbiji. Mislim da je veoma važno da Grad Beograd sa svim svojim kapacitetima utiče na razvoj ove ustanove. Danas je došlo vreme da Grad Beograd zajedno sa Elektrotehničkim fakultetom dođe do jedne nove i kvalitetne zgrade koja će biti za čitav naredni vek i za obrazovanje kadrova koji će voditi Srbiju putem istorijskog uspeha" rekao je gradski menadžer Miroslav Čučković.
 
5.jpg
Izvor: Promo

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Dejan Gvozdić podsetio je na istorijat ove visokoškolske institucije, ali ukazao i na značajnu budućnost i izazove koji očekuju ovu instituciju u budućnosti, obzirom na sve veći i ubrzaniji tehnološki napredak.

"Ovaj fakultet upisuju najbolji kandidati, koji mogu da dosegnu određeni nivo, što dokazuje da ovde studiraju najbolji studenti" istakao je Gvozdić.

Svečana akademija završena je dodelom priznanja najboljim studentima Elektrotehničkog fakulteta.

Nastava sadržaja vezanih za elektrotehniku počela je 1894. godine na Velikoj školi.  Od 1905. godine, nastava se odvijala na Tehničkom fakultetu upravo osnovanog Univerziteta u Beogradu a 1922. godine donesene su izmene i dopune uredbe o Tehničkom fakultetu, gde se pravi razlika između diplomaca mašinstva i elektrotehnike.

Prve diplome po ovim pravilima izdate su 1923. godine. Tehnički fakultet se 1930. godine preselio u u zgradu u Bulevaru kralja Aleksandra u kojoj se i danas nalazi Elektrotehnički fakultet koji je zvanično formiran 1948. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Fakultet iz Srbije dobitnik prestižnog priznanja
Studenti, fakultet

Čestitamo!

14.12.2022. 19:10

Fakultet iz Srbije dobitnik prestižnog priznanja

Među svim fakultetima u Evropi, Geografski fakultet u Beogradu je na drugom Huawei Evropskom samitu talenata u Atini prepoznat i nagrađen u kategoriji Outstanding ICT Academy za podršku IKT razvoju mladih.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve