Život
21.01.2024. 03:00
Promo

Zanimljivo

Svadba, svadba... kako se to radi ŠIROM SVETA

veridba, venčanje, svadba
Izvor: Shutterstock

Venčanja su jedinstvena prilika za slavlje i okupljanje porodice i prijatelja. Na različitim podnebljima, venčanja se proslavljaju na različite načine, sa svojim tradicionalnim običajima, jelima i pićima.

U nastavku teksta istražujemo različite načine kako se venčanja proslavljaju širom sveta.

Tradicionalna ruska venčanja

Tradicionalna ruska venčanja obiluju jedinstvenim običajima koji odražavaju bogatstvo ruske kulture. Evo nekoliko ključnih aspekata koji karakterišu ruska venčanja:

Gostoprimstvo na prijemu - Kada želite da iznajmite prostor za proslavu venčanja u Rusiji, treba pronaći dovoljno veliku i prostranu salu kako bi stali svi gosti. Ruski prijemi su poznati po zabavi, igrama, plesu i obilju hrane i pića. Jedna od zanimljivih igara je "pronađi nevestu", gde se mladoženja sa povezom na očima trudi da pronađe svoju nevestu među grupom njenih prijateljica.

Tradicionalna ruska hrana i piće - Raznovrsnost je ključna kada je u pitanju hrana na ruskom venčanju. Mladencima je važno da svojim zvanicama posluže samo najbolje, te nije retka pojava da provedu sate istražujući vodič za odabir bifteka ili savršenog dezerta za venčanje.

Svedoci (Svideteli) - Tradicionalno, prilikom venčanja bilo je potrebno imati najmanje dva svedoka. Iako to više nije zakonski obavezno, neki parovi i dalje imenuju svedoke koji često imaju ulogu kuma i kume.

Lomljenje kristalnih čaša - Uobičajen običaj je da mladenci razbijaju kristalne čaše koje im poklanjaju roditelji. Veruje se da što više krhotina nastane, to će brak biti srećniji.

Obilazak grada - Nakon ceremonije, mladenci obično obilaze grad i slikaju se na mestima od istorijskog značaja. Ovo uključuje i fotografisanje sa statuama i na drugim značajnim mestima.

Ostavljanje novca - Posle venčanja, postoji običaj da gosti ostavljaju novac na podu, a mlada ga skuplja. Ovo se smatra pomoći mladencima na početku zajedničkog života.

Tradicionalna ruska venčanica - Ruske neveste tradicionalno nose šarene venčanice, a crvena boja je dominantna. Tradicionalno, neveste su nosile "sarafan", dugu haljinu sa keceljom, a ponekad i "kokoshnik" za glavu.

Venčani prsten - On se sastoji od tri međusobno isprepletene tanke metalne trake. Ove trake simbolizuju večnu ljubav, kao i prošlost, sadašnjost i budućnost braka.

Venčanja u Africi

Svadbe u Africi su raznolike i odražavaju bogatu kulturu i tradiciju ovog kontinenta. Svaki region ima svoje jedinstvene običaje i rituale koji daju poseban pečat ovim svečanostima.

Etiopija i pravoslavna Tevahedo crkva - U Etiopiji, posebno u okviru crkve, svadba uključuje ceremoniju krunisanja. Par se kruniše krunama od poludragog kamenja, metala i zlatnih niti, sa dosta crvene boje, simbolizujući novi status mladenaca kao kralja i kraljice njihovog domaćinstva. Ova tradicija se odražava u bogatim nošnjama, uključujući vezeni plašt, haljine i nakit​​.

Joruba i degustacija četiri elementa - Među Joruba narodom, prisutan je običaj degustacije četiri elementa koji simbolizuju različite faze braka. Par degustira limun (kiselost za razočaranja), sirće (gorčina za teške trenutke), kajenski biber (začin za strast) i med (slatkoća za radost u braku), simbolično pokazujući da su spremni prevazići sve zajedno​​​​.

Pisma predloga u Južnoafričkoj Republici: Pre Zulu svadbe, mladoženja i njegova porodica pišu pismo porodici buduće neveste da formalno zatraže susret i dogovore datum pregovora o mirazu (lobola)​​.

Ceremonija kane - Ceremonija je popularna u mnogim afričkim zemljama. U Egiptu se ova ceremonija održava noć pre svadbe, gde umetnik crta složene uzorke na rukama i nogama mlade. U Nigeriji se kana primenjuje kao integralni deo svadbene ceremonije, a mlada se smatra novom članicom porodice nakon što joj se nanesu "henna" uzorci​​.

Tradicija plemena Masai - Masai pleme ima složen proces udvaranja koji uključuje darove, piće za nove članove porodice i zahtev za najmanje tri krave i dve ovce kao deo miraza​​.

Brak, venčanje, svadba
Izvor: Shutterstock

Svadbe u Africi su fascinantna mešavina modernosti i tradicije, odražavajući bogatstvo i raznolikost afričke kulture, prilagođavajući se promenama i izazovima modernog sveta. One su izraz ljubavi, zajednice i kulturnog identiteta, gde porodica ima ključnu ulogu u očuvanju tradicija i običaja​​​​.

Svadbe u Africi su bogate ritualima koji se razlikuju od regiona do regiona. Ovi običaji nisu samo proslava ljubavi i posvećenosti, već su i snažan izraz identiteta i kulture. Sa modernim uticajima, mnogi afrički parovi pronalaze kreativne načine da prilagode ceremonije svojim ličnim pričama i ukusima, dok i dalje poštuju tradicionalne elemente. 

Venčanja u Latinskoj Americi

Svadbe u Latinskoj Americi su bogate tradicijom i jedinstvenim običajima, odražavajući raznolikost kultura ovog regiona. Svaka zemlja ima svoje specifičnosti, ali postoje i zajednički elementi.

Las Arras (Svadbeni Novčići) - Ova tradicija uključuje 13 zlatnih novčića, koji simbolizuju Isusa i njegovih 12 apostola, kao i važnost Boga u uspešnom braku. Novčići su dar od kumova, a mladoženja ih predaje mladi kao simbol obećanja da će je izdržavati​​.

El Lazo (Svadbena traka) - Nakon zaveta, par se simbolično spaja koristeći traku, obično ručno izrađenu od svile ili srebra, što predstavlja njihovo ujedinjenje​​​​.

Hrana i piće - Svadbe obiluju latinoameričkim specijalitetima kao što su empanadas, ceviche, ropa vieja, arroz con pollo i flan za desert. Pića uključuju sangriju, tekilu, rum, argentinsko vino i drugo​​.

Ples Novca (El Baile Del Billete) - Ovaj običaj uključuje kačenje novca na mladu ili mladoženju kako bi se dobila prilika za ples s njima.

Običaj novčića u cipelama u Kolumbiji -  Mlada obično stavlja novčiće u svoje svadbene cipele kako bi doneli sreću i uspeh braku​​.

Bumba-Meu-Boi u Brazilu - Ovaj običaj zahteva od mladoženje da ukroti i osedla najtvrdoglavijeg magarca kao dokaz odgovornosti i odlučnosti, važnih osobina za supruga i vođu porodice​​.

Vezivanje konopca u Meksiku - Tokom ceremonije, gosti vežu ruke mladenaca konopcem, simbolizujući da su zauvek povezani​​.

Bekstvo sa proslave u Venecueli - U Venecueli, mladenci često neprimetno napuste proslavu kako bi započeli svoju svadbenu noć. Ako ih niko ne primeti, smatra se da će imati sreće​​.

Ko plaća svadbu u Meksiku? - U meksičkoj kulturi, porodica mlade, posebno njen otac, obično pokriva većinu, ako ne i sve troškove svadbe. Neki delovi troškova mogu biti pokriveni od strane porodice mladoženje​​.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve