Život
15.09.2023. 08:05
R.E./Index.hr

Otkriće "Džejmsa Veba"

Sve smo bliži odgovoru na pitanje da li smo sami u svemiru

Svemir
Izvor: Shutterstock

Teleskop "Džejms Veb" ne prestaje da nas oduševljava.

Naime, Svemirski teleskop možda je otkrio prve dokaze o postojanju znakova života na jednoj dalekoj planeti. Teleskop je potencijalno otkrio molekul dimetil sulfid (DMS), koji, barem na Zemlji, proizvode živi organizmi, prenosi Index.

Istraživači naglašavaju da zasad još nemaju čvrste dokaze da se zaista radi o detekciji DMS-a na planeti udaljenoj 120 svetlosnih godina i da je potrebno više podataka kako bi se potvrdila njegova prisutnost. Istraživači su takođe otkrili metan i ugljen-dioskid u atmosferi planete, što bi moglo da znači da planeta, nazvana K2-18b, ima okean.

Profesor Niku Nikku Madusudan sa Univerziteta Kembridž, koji je vodio istraživanje, rekao je za BBC da je ceo njegov tim bio "šokiran" kada je video rezultate.

"Na Zemlji DMS proizvodi samo život. Najveći deo u Zemljinoj atmosferi emituje se iz fitoplanktona u morskom okruženju", rekao je.
 

Madusudan je dodao kako je otkrivanje DMS-a za sada još provizorno i da će biti potrebno više podataka da se potvrdi njegova prisutnost. Ti se rezultati očekuju za godinu dana.

"Ako bude potvrđeno, to bi bila ogromna stvar i osećam odgovornost da, ako iznosimo tako veliku tvrdnju, iznesem ispravne rezultate", rekao je.

Ovo je prvi put da su astronomi otkrili moguću prisutnost DMS-a na planeti koja kruži oko daleke zvezde. No, rezultatima pristupaju s rezervom napominjući da je tvrdnja iznesena 2020. o prisutnosti drugog molekula, nazvanog fosfin, koji bi mogli proizvesti živi organizmi u oblacima Venere, osporena je godinu dana kasnije.

Uprkos tome, dr Robert Mesi, zamenik direktora Kraljevskog astronomskog društva u Londonu, rekao je da je veoma uzbuđen zbog ovih rezultata. "Polako se krećemo prema tački u kojoj ćemo moći odgovoriti na na pitanje da li smo sami u svemiru", rekao je.

"Optimističan sam da ćemo jednog dana pronaći znakove života. Možda će to biti ovo, možda ćemo za 10 ili čak 50 godina imati dokaze koji su toliko uverljivi da ih prihvatimo kao najbolje objašnjenje", dodaje.
 

Formula za život

Sposobnost planete da podrži život zavisi od njene temperature, prisutnosti ugljenika i verovatno tekuće vode. Zapažanja teleskopa „Džejms Veb“ pokazuju da planeta K2-18b ispunjava sve te uslove. Ali samo zato što planeta ima potencijal za održavanje života, to ne znači da se on na njemu zaista i razvio.

Ono što ovu planetu čini još intrigantnijom je činjenica da nije poput Zemljinih, takozvanih kamenih planeta, otkrivenih u orbiti oko dalekih zvezda koje su kandidati za otkrivanje života. K2-18b je gotovo devet puta veći od Zemlje.

Egzoplanete, koje su planete koje kruže oko drugih zvezda veličine između Zemlje i Neptuna, razlikuju se od bilo čega u našem Sunčevom sistemu. Slabo su poznate, kao i priroda njihove atmosfere, objasnio je dr Subhadžit Sarkar sa Univerziteta u Kardifu, još jedan član istraživačkog tima.

"Iako ova vrsta planete ne postoji u našem Sunčevom sistemu, takozvani pod-Neptuni su najčešća vrsta planeta dosad poznatih u galaksiji. Dobili smo dosad najdetaljniji spektar pod-Neptuna nastanjive zone, a to nam je omogućilo da utvrdimo molekule koji postoje u njegovoj atmosferi", rekao je.
 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve