Život
09.07.2021. 07:05
Tanjug

Nakon 20 godina kašnjenja

U svemir stiže "robotska ruka"

svemir, raketa
Izvor: Shutterstock

Evropska robotska ruka (ERA) biće lansirana na međunarodnu svemirsku stanicu (MŠ) 15. jula, a njen dolazak se očekuje 23. jula. To će se dogoditi nakon 20 godina kašnjenja uzrokovanih tehničkim problemima.

Radi se zapravo o robotu koji će "hodati" izvan ruskog segmenta MŠ, a lansiranje će biti obavljeno pomoću ruske rakete Proton koja će takođe poneti ruski višenamenski laboratorijski modul pod nazivom Nauka.

Robotska ruka je duga 11 metara, a ima mogućnost da se "usidri" izvan MŠ i da se kreće između fiksnih tačaka, prenosi Space.com.

ERA će takođe pomagati astronautima tokom svemirskih šetnji, a može pomoći i prilikom instaliranja i zamene elemenata sa spoljne strane MŠ.

Ruka ima sedam zglobova i moći će da se nosi sa teretom teškim nekoliko tona. Agilna ruka će smanjiti potrebu za svemirskim šetnjama, ali će i transportovati astronaute poput krana kada to bude potrebno.

Robotom će moći da upravljaju astronauti iz i izvan MŠ, a takođe se može i preprogramirati za određene funkcije. Sadrži i infracrvene kamere koje mogu pomoći pri inspekciji MŠ sa spoljne strane.

Razvoj robota je većim delom finansirala holandska vlada, a napravio ga je konzorcijim evropskih kompanija među kojima su Erbas Difens, Spejs Nederlands i ESA.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko košta karta za let u svemir
svemir, raketa

Poletanje 20. jula

13.06.2021. 09:52

Koliko košta karta za let u svemir

Mesto za put u svemir u raketi sa milijarderom Džefom Bezosom prodato je u subotu na aukciji za 28 miliona dolara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve