Biznis
04.05.2021. 16:21
R. E. / Index.hr

Ko će dodirnuti zvezde?

Mask i Bezos u velikoj trci za svemir

Ilon Mask
Izvor: EPA/ALEXANDER BECHER

Čak je i Mlečni put bio mali da bi se izbegao sudar ega tehnoloških milijardera Džefa Bezosa i Ilona Maska.

Pomenuta dvojica već neko vreme nalaze se u svemirskoj trci u kojoj Bezos smatra Maska privilegovanim. Bezosova kompanija Blue Origin nedavno je prigovarala zbog odluke NASA-a da izabere Maskov SpaceX za gradnju modula koji će američke astronaute spustiti na Mesec, piše Index. hr.   

"To je više od bitke za svemir. Postalo je lićno", izjavio je analitičar Daniel Ives za AFP.

Dvojica superbogataša uložila su po deo svog velikog bogatstva u privatne kompanije za istraživanje svemira, a imali su i šta. Bezos kao osnivač Blu Origina i Amazona trenutno je najbogatiji na svetu dok Mask kao osnivač Tesle i SpaceX-a zauzima treće mesto na Forbsovoj listi najbogatijih. 

Ilon Mask
Izvor: EPA/BRITTA PEDERSEN

Snovi privatnih kompanija da krenu prema zvezdama, umesto da to prepuste vladama, razvili su se u unosan posao razmeštaja mreža satelita u svemiru i u svemirski turizam. 

SpaceX i Blue Origin takmiče se, između ostalog, za ugovore s američkom vojskom i vladinim svemirskim agencijama. 

Mask za sada ima jasnu prednost. SpaceX je već razmestio stotine satelita u orbitu dok je Bezosova satelitska mreža, nazvana Kuiper, za sada još uvek prizemljena. 

Mask je čak sklopio savez s Microsoftom, koji je najveći Amazonov suparnik, o zajedničkoj internet usluzi sa satelita. Kompanije će zajedno raditi i na ugovoru s američkom vladom o razvoju satelitske mreže za otkrivanje i praćenje balističkih i krstarećih projektila. 

Amazon se žali da je isključen iz poslova s vladom zbog lične osvete Bezosu tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Džef Bezos
Izvor: EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Sa druge strane NASA ugovara poslove sa SpaceX-om jer je razvila poverenje u tu kompaniju kojoj je poverila prevoz tereta i astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, tvrdi analitičar Xavier Pasco i dodaje da Blue Origin u tome još uvek nije uspeo. 

Ipak, ni Bezos u međuvremenu ne sedi skrštenih ruku. Početkom ove godine objavio je da napušta čelno mesto Amazona i da će više vremena posvetiti Blue Originu. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rusija spremna da napusti svemirsku stanicu i napravi svoju
Svemirske stanice

Čeka se odobrenje Putina

22.04.2021. 10:31

Rusija spremna da napusti svemirsku stanicu i napravi svoju

Rusija je spremna da napravi sopstvenu svemirsku stanicu i lansira je u orbitu do 2030. godine ukoliko predsednik Vladimir Putin da zeleno svetlo, kaže prvi čovek „Roskosmosa“ Dmitri Rogozin.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve