Život
26.01.2023. 07:05
Beta

UNESKO

Evo ko je pridodat na listu zaštićene svetske baštine

1
Izvor: Shutterstock

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) saopštila je da je ukrajinski grad Odesa stavila na svoju listu svetske baštine, javlja CNN.

Na osnovu Konvencije UNESKO, njene zemlje članice, uključujući Rusiju i Ukrajinu, obavezane su da "ne poduzimaju nikakve mere sa namerom da direktno ili indirektno oštete soptveno nasleđe ili nasleđe druge članice Konvencije".

Generalni direktor UNESKO Odri Azulej izrazio je u saopštenju nadu da će ova odluka pomoći da se Odesa zaštiti od rata. 

"Odesa, slobodni grad, svetski grad i legendarna luka koja je ostavila trag na filmu, u književnosti i umetnosti, ovim je stavljena pod pojačanu zaštitu međunarodne zajednice", naveo je Azulej.

"Dok se rat nastavlja, ovaj zapis utelovljuje našu kolektivnu odlučnost da ovaj grad, koji je uvek ostajao iznad globalnih previranja, bude sačuvan od daljeg uništenja".

U saopštenju je istaknuto da će odluka UNESKO omogućiti Ukrajini pristup "tehničkoj i finansijskoj međunarodnoj pomoći" radi zaštite i rehabilitacije centra Odese.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li će UNESKO zaštiti pirotski ćilim?
ćilim, pirotski ćilim

Festival ćilima

28.08.2022. 18:35

Da li će UNESKO zaštiti pirotski ćilim?

Na prvom Festivalu ćilima, koji je organizovano u dvorištu Istorijskog arhiva u Pirotu, prvi put je izložen deo neprocenjive zbirke pirotskih ćilima iz fonda Muzeja Ponišavlja u Pirotu. Posetiocima je predočeno oko 20 najlpepših ćilima iz zbirke koja ima više do 400 primeraka, a najstariji ćilim napravljen je1880. godine.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve